Het PA Bureau

Legal assistant: werken als legal assistant: verantwoordelijkheden, salaris en meer Het PA Bureau

Zoals bedrijven vaak executive assistants of management assistants hebben, vind je bij advocatenkantoren legal assistants. Een legal assistant – ook wel juridisch secretaresse genoemd – ondersteunt advocaten met allerlei administratieve en organisatorische taken. Op deze pagina lees je meer over wat een legal assistant precies doet, de verantwoordelijkheden en het salaris van een legal assistant.

Legal assistant

Wat lees je op deze pagina?
  • Wat is een legal assistant?
  • Taken van een legal assistant
  • Eigenschappen en vaardigheden van een legal assistant
  • Legal assistant gezocht?
  • Opleiding tot legal assistant
  • Salaris van een legal assistant 2024

Bekijk hier onze vacatures

Wat is een legal assistant?

Een legal assistant – ook wel juridisch assistent of juridisch secretaresse genoemd – ondersteunt advocaten en juridische teams bij hun dagelijkse werkzaamheden. Door administratieve taken uit handen te nemen en organisatorisch te ondersteunen, zorgt een legal assistant ervoor dat juridische processen efficiënt verlopen. Hoewel een legal assistant geen juridische adviezen geeft, spelen ze een essentiële rol in het voorbereiden van juridische documenten, het beheren van dossiers en het plannen van afspraken. Ze fungeren vaak als efficiënte schakel tussen cliënten, advocaten en andere belanghebbenden. Door nauwkeurig te werken en juridisch materiaal up-to-date te houden, draagt een legal assistant bij aan het succes van advocatenkantoren en juridische afdelingen binnen bedrijven.

Taken van een legal assistant

De taken van een legal assistant zijn zeer uiteenlopend. Zo heeft een legal assistant vaak taken als:

  • juridische documenten opstellen en beheren
  • juridische dossiers bijhouden
  • afspraken en meetings plannen, organiseren en voorbereiden
  • ondersteunen bij onderzoek voor juridische zaken
  • communiceren met cliënten en externe partijen

Eigenschappen en vaardigheden van een legal assistant

Welke vaardigheden moet een legal assistant hebben? Welke kwaliteiten en eigenschappen zijn essentieel om als legal assistant succesvol te zijn? We zetten een paar onmisbare skills en competenties voor je op een rijtje:

  • Inhoudelijk sterk
  • Leergierig
  • Nauwkeurig
  • Gestructureerd
  • Sterke communicatieve vaardigheden
  • Discreet
  • Flexibel
  • Stressbestendig
  • Bekend met juridische software

Legal assistant gezocht?

Is jullie advocatenkantoor of juridische afdeling op zoek naar een kundige legal assistant die jouw juridische team ondersteunt? Het PA Bureau helpt bij het vinden van de juiste kandidaat. Met ervaring in diverse juridische omgevingen, van advocatenkantoren tot bedrijfsjuridische afdelingen, nemen wij de zoektocht naar de perfecte legal assistant graag op ons. We werken persoonlijk, transparant, doortastend en altijd met de grootste nauwkeurigheid. Die manier van werken maakt ons niet alleen een betrouwbare partner voor talloze advocatenkantoren en andere organisaties, maar zorgt er ook voor dat we er keer op keer in slagen de juiste match te maken.

Wij begrijpen als geen ander hoe belangrijk een goede legal assistant is voor de productiviteit en organisatie van een juridisch team. Daarom matchen wij bedrijven met legal assistants die zowel juridisch inzicht hebben als over uitstekende organisatorische en communicatieve vaardigheden beschikken. De afgelopen jaren koppelden we verschillende gerenommeerde advocatenkantoren aan de beste legal assistants, zowel starters als zeer ervaren. Neem contact met ons op, onze consultants helpen je graag bij het vinden van de perfecte legal assistant.

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Max. bestandsgrootte: 20 MB.
* verplichte velden

Opleiding tot legal assistant

Er zijn verschillende opleidingsroutes om legal assistant of juridisch secretaresse te worden. Meestal volgde een legal assistant een opleiding in de richting van juridische dienstverlening of rechten, doorgaans op hbo- of wo-niveau. Een andere opleiding tot legal assistant is ook denkbaar, zoals gespecialiseerde opleidingen die specifiek zijn gericht op het beroep van legal assistant, waarin studenten leren over juridische procedures, administratieve taken en wet- en regelgeving. Naast een legal assistant opleiding zijn ook stages een belangrijk en waardevol onderdeel van het traject. In zo’n stage kunnen studenten praktijkervaring opdoen op een juridische afdeling van een organisatie of bij een advocatenkantoor. Sommige legal assistants doen daarnaast nog aanvullende cursussen om zich verder te specialiseren.

Salaris legal assistant 2024

Het salaris van een legal assistant in 2024 varieert afhankelijk van ervaring en de sector waarin een legal assistant werkt. Een startende legal assistant kan rekenen op een salaris tussen de €2200 en €2800 bruto per maand. Met enkele jaren ervaring kan zo’n legal assistant-salaris oplopen tot tussen de €3000 en €5000 bruto per maand. Bij een groter, internationaal (advocaten)kantoor verdient een legal assistant vaak meer dan bij een kleinere firm. Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioenregelingen, reiskostenvergoedingen en opleidingsmogelijkheden, kunnen het totale arbeidsvoorwaardenpakket aantrekkelijker maken.

Werken als legal assistant

Datum: 30-05-2024

Inside the life of an assistant – Christina, Talent Team Assistant bij Eden McCallum

Als je Christina Vacondio Vargas vijf jaar geleden had verteld dat ze ooit bij een consultingfirm aan de Amsterdamse Zuidas zou werken, had ze je waarschijnlijk meewarig aangekeken.

Lees meer

Datum: 23-03-2023

Inside the life of an assistant – Henny, Management Assistant bij JDE

In onze serie ‘Inside the life of an assistant’ vragen we assistants naar wat hun baan zo leuk en uitdagend maakt. Deze keer: Henny Pasterkamp, Management Assistant bij Jacobs Douwe Egberts (JDE). "Natuurlijk is het zakelijke aspect je key focus, maar je moet de persoon niet uit het oog verliezen."

Lees meer

Andere vacatures bij Het PA Bureau

Het PA Bureau bemiddelt niet alleen legal assistants, maar alle support-professionals. Zo helpen we organisaties ook graag in hun zoektocht naar een nieuwe personal assistant, office manager, executive assistant, directiesecretaresse of office manager. Sinds 2021 plaatsten we vele assistants bij de meest uiteenlopende bedrijven in diverse sectoren. Dankzij deze kundige assistants kunnen leiders van organisaties excelleren en deze bedrijven verder groeien. Als Het PA Bureau hebben we maar één doel: voor elk executive, partner of directie de perfecte assistant te vinden, en vice versa.

Lees meer over de verschillende business-support-rollen die wij voor jouw organisatie kunnen bemiddelen:

Neem vrijblijvend contact op met een van onze consultants om te bespreken hoe Het PA Bureau jouw organisatie kan helpen bij het vinden van de juiste legal assistant of andere assistant. Bekijk vooral ons huidige aanbod van vacatures.