Blog

Complimentendag Het PA Bureau

Vandaag is het Complimentendag! Dit is de dag waarop positiviteit in het middelpunt staat en vriendelijke woorden de boventoon voeren. Een simpel gebaar met een groot effect. In dit blog vertellen we je waarom een compliment zo belangrijk is en hoe je op een oprechte manier iemand anders een compliment kunt geven.

Het PA Bureau

Het effect van een compliment

Waarom is een compliment belangrijk?
Of je nou junior-assistant, managing consultant of CEO bent: iedereen wordt blij van een compliment. Het betekent altijd een boost voor iemands zelfvertrouwen en motivatie. Daarbij werkt het positief voor de onderlinge relatie en sfeer op kantoor, en komt het (daardoor) de productiviteit vrijwel altijd ten goede.

Hoe geef je een welgemeend compliment?
Een compliment heeft alleen maar waarde als je het meent. Een compliment moet oprecht zijn. Hoe ziet een oprecht, welgemeend compliment eruit? We geven je graag een paar tips:

 1. Wees concreet
  ‘Je bent goed in je werk’ is leuk en aardig bedoeld, maar de ontvanger weet niet precies waar zij of hij nou zo goed in is. ‘Ik vind dat je mijn inbox perfect bijhoudt en je zakelijke mails zijn altijd spot on’, is al een veel gerichter compliment.
 2. Wees oprecht
  We zeiden het al: een onoprecht compliment betekent niets. Bedenk er niet van alles bij om het mooier te maken, maar blijf feitelijk. Als je het niet meent, heeft de ontvanger dat eigenlijk meteen door.
 3. Kies het juiste moment
  Timing is, zoals zo vaak, alles. Als je ergens tussen de bedrijven door terloops vermeldt dat je vindt dat je PA dat gesprek met die klant zo professioneel afhandelde, komt het minder goed over dan wanneer je dat vertelt tijdens jullie dagelijkse één-op-één. Dan krijgt een compliment de tijd, aandacht en lading die nodig is om echt effect te hebben.
 4. Variatie is belangrijk
  Net als timing cruciaal is, is variatie dat ook. Als je elke medewerker hetzelfde compliment geeft, heeft men snel genoeg door dat het óf niet oprecht is, óf dat je je niet echt verdiept in de persoon aan wie je het compliment geeft. Belangrijke tip: focus niet alleen op prestaties, maar complimenteer iemand ook voor persoonlijke eigenschappen als nauwkeurigheid, creativiteit en enthousiasme.
 5. Kies voor een gepaste manier
  Een compliment kun je verbaal uiten, maar je kunt ook een handgeschreven kaartje sturen. Dat kost wat meer tijd en moeite, maar het effect is nóg groter. En op Complimentendag is dat eigenlijk wel echt een schot in de roos. Net als dat vandaag ook zo’n dag is dat je je assistant niet alleen één-op-één een compliment geeft, maar dit doet in een vergadering met meerdere mensen erbij. Daarvoor is Complimentendag trouwens niet de enige dag, Secretaressedag is trouwens ook zo’n dag waarop je je assistant maximaal in het zonnetje zet.

Het effect van een compliment
Wie z’n medewerkers en collega’s regelmatig een compliment geeft, plukt daar dagelijks de vruchten van. Want medewerkers voelen zich meer gewaardeerd, hebben meer zelfvertrouwen, zijn gemotiveerder en werken dus harder en beter. Als je het zo leest, vraag je je eigenlijk af waarom je niet elke dag strooit met complimenten!

Meerdere zaken hebben impact op de sfeer en het succes van je organisatie. Lees de volgende blogs voor meer tips en tricks:
Zo creëer je de ideale werkomgeving
Tips om stress op de werkvloer te verminderen
Het belang van diversiteit en inclusie op de werkvloer

Vacatures uitzetten bij Het PA Bureau
Is jouw organisatie op zoek naar een goede office managermanagement assistantpersonal assistant of executive assistant? Onze consultants brengen je graag in contact met de beste kandidaten. Neem contact met ons op om te bespreken hoe we jouw organisatie kunnen helpen in het vinden van de beste support-staff.