Het PA Bureau

Eerste werkdag bij je nieuwe baan: do's en don'ts

Of het nou je eerste werkdag ‘ooit’ is of je al meerdere eerste werkdagen achter de rug hebt, het blijft altijd een beetje spannend. In dit blog geven we je waardevolle tips voor een geslaagde eerste werkdag.

Blog

Je eerste werkdag is vast niet de eerste keer dat je je werkgever ontmoet. Dat was waarschijnlijk al tijdens je sollicitatiegesprek. Misschien heb je zelfs een paar collega’s al de hand geschud. Maar zo’n eerste dag is toch net even anders, want nu is het ‘echt’. Hopelijk helpen onze tips je op weg!

Kies je outfit voor je eerste werkdag de avond van te voren uit

Het klinkt knullig, maar het scheelt echt tijd, energie en wellicht zelfs frustratie als je de ochtend van je eerste werkdag niet meer na hoeft te denken over wat je aantrekt en te bepalen of het lekker zit.

Tip: Lees ons blog met tips voor kledingadvies voor je sollicitatiegesprek, die zijn ook goed toepasbaar op je outfit voor je eerste werkdag.

Kom op tijd

Ja, het staat er echt. Niet dat we denken dat het een moment in je op zou komen om ook maar vijf minuten te laat te komen natuurlijk. Maar toch: vertrek wat eerder van huis, zodat eventueel oponthoud onderweg (een kind dat er langer doet om de klas in te drentelen, file, een verkeerslicht dat maar niet op groen springt of een vertraagde trein) je niet in de problemen brengt.

Stel je aan iedereen voor

Stel je voor aan iedereen die je op je eerste werkdag tegenkomt. Natuurlijk vergeet je driekwart van de namen vrijwel meteen, maar dat maakt niet uit; het gaat om het initiatief dat je toont en de vriendelijkheid die je uitstraalt. Die namen komen wel!

Zeg zoveel mogelijk ‘ja’

Ga je mee lunchen? Zal ik je laten zien waar het koffieautomaat staat? Wil je een rondje wandelen of zullen we na het werk nog even een borrel drinken? Zo’n eerste dag wil iedereen je vaak van alles vertellen en laten zien (daarom ben je vaak ook zo moe aan het eind van de dag). Laat het vooral over je heen komen en ga zoveel mogelijk overal in mee. Zo leer je je collega’s en de organisatie snel kennen. Je kunt natuurlijk ook prima zelf mensen uitnodigen voor een kop koffie of wandeling!

Toon initiatief

We zeiden het al: initiatief tonen is belangrijk, zowel in het ontmoeten van collega’s, maar ook door enthousiast te zijn over dingen die je worden verteld en proactief mee te denken. Misschien kun je zelfs al een leuk idee voor een nieuwe taak of project opgooien. Tegelijkertijd is het verstandig om op je eerste dag in dat opzicht ook weer niet te hard van stapel te lopen, ga dus niet meteen in overdrive.

Neem een notitieboekje mee

De hele dag door vertellen mensen belangrijke en interessante dingen. Vergeet trouwens vooral niet om ook je eigen vragen te stellen. De overload aan informatie die je de eerste dag(en) krijgt, kan af en toe overweldigend zijn. Daarom is het handig een notitieboek bij de hand te hebben, zodat je af en toe aantekeningen kunt maken.

Tot slot de allerbelangrijkste ‘do’: heb het enorm naar je zin!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Ben je aan het solliciteren? Op de site van Het PA Bureau vind je heel veel blogs die je goed kunnen helpen op weg naar je nieuwe baan, waaronder:

Werk-privé-balans
Zorg ook bij je nieuwe baan dat je werk-privé-balans altijd in orde is en blijft. Waarom dat zo belangrijk is, beschrijven we in ons blog ‘Zo zorg je voor een goede werk-privé-balans‘.

Vacatures bij Het PA Bureau
Op zoek naar interessante vacatures voor personal assistant, executive assistant, office manager of management assistant? Bekijk ons actuele aanbod van vacatures.