Het PA Bureau

Een goed cv opstellen, hoe doe je dat?

Op zoek naar een nieuwe baan? Dan heb je een goed cv nodig. Hoe ziet een overtuigend cv eruit? In dit blog geven we je tips voor het opstellen van een cv waarmee je droombaan geheid voor jou is!

Blog

Een cv opstellen: waar begin je?

Consultants en recruiters bepalen vaak in een paar minuten – soms zelfs minder – of jij de assistant bent waar ze naar op zoek zijn. Alle reden dus om ervoor te zorgen dat je cv ze daarvan overtuigt. Hoe je dat doet? Door in je cv je persoonlijkheid, professionele leven en skills overzichtelijk uiteen te zetten. Er is niet één standaard template voor het beste cv, maar er zijn wel verschillende eisen waar een goed cv aan moet voldoen. We geven je graag waardevolle tips over de opmaak en inhoud van een goed cv.

Voorbeeld cv

Deel I: Personalia

In het eerste deel van je cv geef je de recruiter en potentiële werkgevers een goed beeld van wie je bent. Naast feitelijke informatie zoals je naam, emailadres en telefoonnummer, is dit de plek om iets meer over jezelf te vertellen.

  • Bij de personalia staan sowieso je volledige voor- en achternaam, je adres, emailadres en telefoonnummer. Of je je geboortedatum en -plaats vermeldt, is aan jou.
  • Dit is tevens de plek waar je een foto van jezelf zet. Zorg ervoor dat het een professionele, representatieve foto is waarbij de focus op jou ligt. Foto’s met een zonnebril op zijn uit den boze, en vermijd ook foto’s met een drukke achtergrond.
  • Voeg onder de feitelijke personalia een korte tekst toe waarin je in een paar zinnen iets over jezelf vertelt. ‘Vrienden omschrijven me als energiek, gestructureerd en een pietje precies. Dit alles komt in mijn werk als Personal Assistant heel goed van pas.’ Of: ‘Als fervent hardloper ben ik gewend het uiterste van mezelf te geven. Dat doe ik ook in mijn werk. Daarnaast ben ik een enthousiaste collega die graag het beste uit mensen haalt.’  Geef er vooral je eigen draai aan, en probeer het persoonlijke en zakelijke een beetje te mixen. Langer dan een paar zinnen moet het niet zijn. En probeer clichés te vermijden, ook al ontkom je er nooit helemaal aan.
Deel II: Werkervaring en opleiding(en)

In het tweede deel van je cv vertel je over je werkervaring, studie en eventuele andere opleidingen.

  • Houd qua volgorde aan dat je begint met je werkervaring(en), gevolgd door je opleiding(en). De volgorde is altijd chronologisch en loopt van nu naar vroeger. Je huidige of laatste werkgever staat dus bovenaan.
  • Vertel bij elke werkgever van wanneer tot wanneer je er gewerkt hebt, wat je functietitel was en in een paar zinnen wat je verantwoordelijkheden in deze rol waren.
  • Vermeld de volledige naam van je opleiding(en), aan welke hogeschool of universiteit je hem gevolgd hebt en in welk jaar je de opleiding afrondde. Het noemen van een vakkenpakket, stages, eindcijfers en bijvoorbeeld het onderwerp van je scriptie of afstudeeronderzoek kan ook van toegevoegde waarde zijn.

Goed om te weten dat recruiters je vaak ook op zullen zoeken op LinkedIn. Zorg er daarom voor dat je profiel daar altijd up-to-date is. Lees voor nuttige tips ons blog: 5 tips voor een goed LinkedIn-profiel.

Deel III: Vaardigheden

In het laatste gedeelte van je cv benoem je al je competenties en vaardigheden die relevant zijn voor de rol waar je op solliciteert.

  • Spreek je naast Nederlands nog een andere taal? Geef aan of je de taal alleen mondeling of ook schriftelijk beheerst. Let er wel op dat je dit alleen doet als je de taal op een zeer redelijk niveau beheerst.
  • Voor assistants zijn computervaardigheden zoals Excel vaak belangrijk, net als het maken van presentaties in KeyNote, bijvoorbeeld. Jouw skills op dit gebied vermeld je hier onder het kopje ‘Computervaardigheden’.
  • Heb je een bijzondere hobby, bekleed je een bestuursfunctie in een vereniging, doe je vrijwilligerswerk of heb je ooit een interessante prijs gewonnen? Als je dit soort zaken wil vertellen, doe dat dan in dit deel.

Lees vooral ook ons blog: vaardigheden die niet op het cv van een assistant mogen ontbreken

Nog wat algemene tips voor het opstellen van je cv

Tot slot nog een paar algemene zaken om in gedachten te houden bij het opstellen van je cv:

  • Houd het kort: een cv van twee pagina’s is echt de max. Dat geldt ook voor zinnen die je gebruikt: vermijd lange zinnen met overbodige komma’s en bijzinnen. Een zin moet in één keer te begrijpen zijn.
  • Naast kort moet je cv vooral overzichtelijk zijn. Maak volop gebruik van (dikgedrukte) tussenkoppen en witregels.
  • Spelfouten zijn een absolute no-go. Een spellingchecker helpt je een groot deel van de fouten eruit te halen, maar is niet 100% waterdicht. Laat iemand met een goed gevoel voor taal en spelling je cv nalezen voordat je hem verstuurt.
  • Om echt op te vallen, kun je ervoor kiezen je cv wat unieker te maken door bijvoorbeeld een andere kleur te gebruiken. Een standaard template gebruiken – waarvan je er heel veel van online kunt downloaden – is op zich niet verkeerd, maar houd er wel rekening mee dat andere mensen datzelfde template gebruiken. Wat je ook doet, houd het uiteraard zakelijk en subtiel, vermijd felle kleuren of gekke lettertypen.
  • Stuur je cv altijd in een PDF-bestand.

 

Hoe ziet een goede motivatiebrief eruit?

Naast een goed cv, is ook een overtuigende motivatiebrief een must om zeker te weten dat je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. In ons blog Hoe ziet een goede motivatiebrief eruit? geven je nuttige tips waarmee je ervoor zorgt dat je motivatiebrief met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

Tips voor de perfecte voorbereiding voor je sollicitatiegesprek
Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Bekijk vooral onze blogs om je optimaal voor te bereiden:

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als personal assistant, management assistant, executive assistant of office manager? Bekijk alle vacatures bij Het PA Bureau of neem contact op met een van onze consultants.