Het PA Bureau

In een paar stappen naar een ijzersterk cv Het PA Bureau

Ben je op zoek naar een leuke, nieuwe baan? Veel zin hebben in een nieuwe uitdaging is een goed begin. Maar wat je ook nodig hebt om je droombaan als assistant in de wacht te slepen, is een cv dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt. De hamvraag luidt: hoe ziet een goed cv eruit? In dit blog geven we je tips om een ijzersterk cv op te stellen.

Blog

Hoe maak je een sterk cv?

Wist je dat consultants en recruiters in een paar minuten – soms zelfs nog minder – bepalen of jij de assistant bent waar ze naar op zoek zijn? Alle reden dus om ervoor te zorgen dat jouw cv aan alle eisen voldoet. Hoe je dat doet? Door in je cv je persoonlijkheid, professionele leven en skills overzichtelijk en overtuigend uiteen te zetten, waardoor je zeker weet dat je voor een eerste gesprek wordt uitgenodigd!

Bij Het PA Bureau zien we dagelijks tientallen cv’s voorbij komen. Natuurlijk is er niet één standaard format voor ‘het beste cv’, maar er zijn wel een aantal zaken waar een goed cv aan moet voldoen. We geven je graag enkele waardevolle tips over de opmaak en inhoud om jouw cv ijzersterk te maken.

Deel I: Personalia

In het eerste deel van je cv geef je de recruiter en potentiële werkgevers een goed beeld van wie je bent. Naast feitelijke informatie zoals je naam, emailadres en telefoonnummer, is dit de plek om iets meer over jezelf te vertellen.

–        Bij de personalia staan sowieso je volledige voor- en achternaam, je adres, emailadres en telefoonnummer. Of je je geboortedatum en -plaats vermeldt, is aan jou.

–        Dit is tevens de plek waar je een foto van jezelf zet. Zorg ervoor dat het een professionele, representatieve foto is waarbij de focus op jou ligt. Foto’s met een zonnebril op zijn uit den boze, en vermijd ook foto’s met een drukke achtergrond.

–        Voeg onder de feitelijke personalia een korte tekst toe waarin je in een paar zinnen iets over jezelf vertelt. ‘Vrienden omschrijven me als energiek, gestructureerd en een pietje precies. Dit alles komt in mijn werk als Personal Assistant heel goed van pas.’ Of: ‘Als fervent hardloper ben ik gewend het uiterste van mezelf te geven. Dat doe ik ook in mijn werk. Daarnaast ben ik ook een leuke, enthousiaste collega die graag het beste uit mensen haalt.’  Geef er vooral je eigen draai aan, maar probeer het persoonlijke en zakelijke een beetje te mixen. Langer dan een paar zinnen moet het niet zijn. En probeer clichés te vermijden, ook al ontkom je er nooit helemaal aan.

–        Een link naar je LinkedIn-profiel toevoegen is prima, mits je profiel helemaal up-to-date is, natuurlijk.

Deel II: Werkervaring en opleiding(en)

In het tweede deel van je cv vertel je over je werkervaring, studie en eventuele andere opleidingen.

–        Houd qua volgorde aan dat je begint met je werkervaring(en), gevolgd door je opleiding(en). De volgorde is altijd chronologisch en loopt van nu naar vroeger. Je huidige of laatste werkgever staat dus bovenaan.

–        Vertel bij elke werkgever van wanneer tot wanneer je er gewerkt hebt, wat je functietitel was en in een paar zinnen wat je verantwoordelijkheden in deze rol waren.

–        Vermeld de volledige naam van de opleiding, aan welke hogeschool of universiteit je hem gevolgd hebt en in welk jaar je de opleiding afrondde. Het noemen van een vakkenpakket, stages, eindcijfers en bijvoorbeeld het onderwerp van je scriptie of afstudeeronderzoek kan ook van toegevoegde waarde zijn.

Deel III: Vaardigheden

In het laatste gedeelte van je cv benoem je al je competenties en vaardigheden die relevant zijn voor de rol waar je op solliciteert.

–        Spreek je naast Nederlands nog een andere taal? Geef aan of je de taal alleen mondeling of ook schriftelijk beheerst. Let er wel op dat je dit alleen doet als je de taal op een zeer redelijk niveau beheerst.

–        Voor assistants zijn computervaardigheden zoals Excel vaak belangrijk, net als het maken van presentaties in KeyNote, bijvoorbeeld. Jouw skills op dit gebied vermeld je hier onder het kopje ‘Computervaardigheden’.

–        Heb je een bijzondere hobby, bekleed je een bestuursfunctie in een vereniging, doe je vrijwilligerswerk of heb je ooit een interessante prijs gewonnen? Als je dit soort zaken wil vertellen, doe dat dan in dit deel.

Algemene tips voor de opmaak van je cv

Tot slot nog een paar algemene zaken om in gedachten te houden bij het opstellen van je cv:

  1. Houd het kort: een cv van twee pagina’s is echt de max. Dat geldt ook voor zinnen die je gebruikt: vermijd lange zinnen met overbodig veel komma’s en bijzinnen. Een zin moet in één keer te begrijpen zijn.
  2. Naast kort, moet je cv vooral overzichtelijk zijn. Maak vooral gebruik van (dikgedrukte) tussenkoppen en witregels.
  3. Spelfouten zijn een absolute no-go. Een spellingchecker helpt je een groot deel van de fouten eruit te halen, maar is niet 100% waterdicht. Laat iemand met een goed gevoel voor taal en spelling je cv nalezen voordat je hem verstuurt.
  4. Om echt op te vallen, kun je ervoor kiezen je cv wat unieker te maken door bijvoorbeeld een andere kleur te gebruiken. Een standaard template gebruiken – waarvan je er heel veel van online kunt downloaden – is op zich niet verkeerd, maar houd er wel rekening mee dat andere mensen datzelfde template gebruiken. Wat je ook doet, houd het uiteraard zakelijk en subtiel, vermijd felle kleuren of gekke lettertypen.
  5. Stuur je cv altijd in een PDF-bestand.Garanties zijn er natuurlijk nooit, maar als je je cv op deze manier opstelt, vergroot je je kansen op een droombaan aanzienlijk. Veel succes!

 

Terug naar blogs