Het PA Bureau

Inside the Job Het PA Bureau

Personal Assistant en Executive Assistant: beide klinken als mooie, interessante functies, maar wat doen ze nou eigenlijk precies? In deze ‘Inside the job’ lees je met welke taken en zaken een PA en een EA zich zoal bezighouden.

Inside the Job

Personal Assistant

Een Personal Assistant – vaak afgekort tot ‘PA’ – biedt één-op-één ondersteuning. Bijvoorbeeld als rechterhand voor een C-level functie, Managing Director, Partner of bekende Nederlander. Kortom: een PA ondersteunt iemand met een volle agenda en veel verplichtingen. In een vacature voor Personal Assistant staan vaak verantwoordelijkheden als ‘agendabeheer’, ’privézaken regelen’ en ‘internationale reizen organiseren’. Daarnaast ontzorgt de PA bij het voorbereiden van presentaties, onderhoudt contact met zakelijke relaties en organiseert events en bijeenkomsten. Omdat de rol soms buiten kantooruren doorloopt, vraagt dat enige flexibiliteit.

Executive Assistant

Een goede Executive Assistant is een multitasker pur sang. Hoe druk het ook is, deze organisatorische alleskunner behoudt het overzicht en stelt altijd de juiste prioriteiten. Agendabeheer – hoe complex ook – is een vaardigheid die een Executive Assistant tot in de puntjes beheerst. Ook het voorbereiden van meetings, het maken van presentaties en het coördineren van projecten kan men met een gerust hart aan de Executive Assistant overlaten. Want naast een ijzersterk organisatorisch talent en een uitstekende communicator (vaak ook in het Engels), is een Executive Assistant ook inhoudelijk goed onderlegd. Dat maakt de Executive Assistant een allround steunpilaar en sparringpartner.