Interview Aleid de Boer Het PA Bureau

Als kind wilde Aleid de Boer (53) graag arts worden. Dat was haar vader namelijk ook, en het leek haar geweldig om voor mensen te kunnen zorgen. Arts werd ze niet, maar in haar huidige rol zorgt ze op een andere manier voor mensen. “Ik ben elke dag betrokken bij beslissingen die enorme impact hebben op het leven van kandidaten en organisaties.”

Interview

Grote lijnen uitzetten en bewaken

Dat ze met haar alfa-georiënteerde vakkenpakket geen medicijnen kon studeren, vond Aleid’s moeder meer dan prima. “Mijn vader werkte dag en nacht. Hij was een geweldige arts, die helaas op jonge leeftijd overleed. Mijn moeder zag hoe hard hij altijd werkte, en wenste ons een andere carrière toe. Ik koos voor een business-opleiding aan Nyenrode. Spijt van m’n keuze heb ik nooit gehad, integendeel.”

Naast zorgzaam, omschrijft Aleid zichzelf ook als authentiek en gedreven. “Als ik iets doe, doe ik het goed, en met heel veel zorg en aandacht. Daardoor ben ik in staat om zowel het grotere geheel, als de kleinere details te zien. In mijn rol ben ik degene die de grotere lijnen uitzet en bewaakt, maar tegelijkertijd is het minstens zo belangrijk om ook oog te hebben voor de kleinere dingen. Een attentie, telefoontje of een één-op-één gesprek met iemand die dat net even nodig heeft. Dat soort kleine dingen kunnen een heel groot verschil maken. Slechte eigenschappen heeft ze gelukkig ook. Aleid: “Confrontaties aangaan zijn niet m’n hobby. Ik ben nogal van het harmoniemodel; ik zie graag iedereen tevreden. Conflicten ga ik liever uit de weg. Daardoor laat ik soms dingen passeren die me later in de kuiten bijten. Ik ben er al veel beter in geworden, maar op dat gebied kan ik zeker nog het een en ander leren.”

Aleid de Boer 

De overstap naar Heidrick & Struggles

Wat dat betreft is het fijn dat haar zoons Mees (20) en Felix (19) niet heel hard gepuberd hebben. “Natuurlijk waren er wel eens gedoetjes, maar eigenlijk viel het allemaal hartstikke mee. Inmiddels wonen ze allebei op kamers in Groningen, waar ze studeren. We zien elkaar minder vaak, maar als we dan met z’n vieren zijn, zijn dat de mooiste momenten. Ik ben ongelooflijk trots op het feit dat we zo’n fijn gezin hebben, en ik daarnaast ook nog een beetje carrière gemaakt heb,” glimlacht ze.

Dat heeft ze zeker. Afgelopen mei maakte Aleid de overstap naar Heidrick & Struggles, een wereldwijd leidend, beursgenoteerd executive searchbureau. “Ik heb in meerdere executive searchorganisaties gewerkt, maar zo professioneel als het er bij Heidrick & Struggles aan toe gaat, maakte ik nog niet eerder mee. In Amerika zijn we een zeer gevestigde speler, terwijl er in Europa voor ons nog veel te winnen valt. Die runner-up positie ligt me wel: we hebben heel veel te brengen, maar ook nog van alles te bereiken. Daardoor blijven we altijd scherp en ontzettend eager. Dat past goed bij me.”

 

Een divers team

Naast een enorme klik met de organisatie, voelt Aleid eenzelfde chemistry met het team. “Op dit moment werken er 22 mensen op het snelgroeiende Amsterdamse kantoor. Ter vergelijking: ruim een jaar geleden waren dat er nog maar zeven. We zijn een heel divers team, met veel verschillende nationaliteiten, leeftijden en achtergronden. Wat we gemeen hebben, is een enorme ambitie en drive om het kantoor verder uit te bouwen en er een ongenadig succes van te maken. In relatief korte tijd hebben we samen al enorm veel bereikt. De sleutel van ons succes? Het feit dat iedereen zich even verantwoordelijk voelt en echt ownership neemt voor haar of zijn werk.”

Ownership nemen is volgens Aleid een must om bij Heidrick & Struggles tot je recht te komen. “Ik vind dat een van de belangrijkste must-have eigenschappen in mensen waar ik mee werk. Plus: dat mensen proactief zijn, en af en toe zelfreflectie toepassen. Als leidinggevende kan ik best veeleisend zijn, maar dat gaat nooit ten koste van mijn zorgzaamheid. Ik houd altijd in de gaten hoe het met iemand gaat, waar zij of hij mee bezig is en hoe iemand in z’n vel zit. Deze week kreeg ik nog een kaart van iemand uit m’n team met daarop de tekst ‘You’re my dream boss’. Dan ben ik wel even sprakeloos. En dankbaar, dat ook. Hiërarchie heb ik weinig mee. Ik ben dan misschien wel de baas, maar die speel ik niet.”

Lees het gehele functieprofiel:

Executive Assistant bij Heidrick & Struggles

Meer interessante vacatures vind je op onze website bij het actuele vacature-aanbod.