Interview Bart Vandermosten

Interview Bart Vandermosten Het PA Bureau

Eurofins Scientific is wereldwijd marktleider op het gebied van analytische testen voor levensmiddelen, water, milieu, cosmetica en farmaceutische producten. Alles wat je in de winkel kunt kopen, is door Eurofins getest. Wij spraken Bart Vandermosten over zijn functie als Managing Director bij Eurofins.

Interview

Interview

Sinds drie jaar is Bart Vandermosten Managing Director bij Eurofins. Een veeleisende baan met veel verantwoordelijkheid, waar hij enorm van geniet. “Eurofins is continu in beweging. Overnames, integraties, nieuwe markten en nieuwe kansen wisselen elkaar continu af. Geen dag is hetzelfde. Gelukkig maar, want als ik me zou gaan vervelen, is het snel gedaan.”

Het tegenovergestelde van je vervelen, is het non-stop druk hebben. Dat is Bart: altijd druk en on the move. Bart verdeelt zijn tijd tussen Eurofins’ locaties in Barneveld, Rotterdam, Amsterdam, het oosten van het land en het saleskantoor in België. Meestal slaapt hij twee nachten in een hotel ergens in Nederland. Aanpassingsproblemen heeft hij nooit gehad. Lachend: “Ze hebben de meest directe Belg naar Nederland gestuurd.”

 

Bart Vandermosten,
Managing Director Eurofins

Aanpassingsvermogen

Bart heeft meer dan twintig direct reports. “Ga maar na hoeveel meetings, beoordelings- en functioneringsgesprekken dat zijn. Dat legt veel druk op mijn agenda. Vooral omdat ik iedereen de aandacht wil geven die zij of hij nodig heeft. Ik wil weten hoe het met mensen gaat, wat er speelt en denk graag mee over uitdagingen of kansen. Betrokken zijn en meedenken vind ik ontzettend belangrijk. Van achter mijn bureau zitten regeren is niets voor mij.”

Zijn aanpassingsvermogen is kenmerkend voor zijn leiderschapsstijl. “Als situationeel manager kijk ik goed naar wie ik tegenover me heb, en waar die persoon behoefte aan heeft. Als iemand heel ambitieus en gedreven is, leg ik de lat iets hoger. Bij anderen weet ik dat het ook een tandje minder fanatiek mag. Ik daag mensen graag uit om het beste uit zichzelf te halen en kansen te grijpen. Liefst coach ik iedereen zo dat ze me niet nodig hebben om hun werk te doen.”

Ze hebben de meest directe Belg naar Nederland gestuurd

Een blauwe kant

Naast een groot empathisch vermogen, heeft Bart ook een uitgesproken ‘blauwe’ kant. “Ik ben een ingenieur; ik wil altijd en overal problemen oplossen.
Dat is naast een kracht, ook een valkuil. Soms bijt ik me er teveel in vast of wil ik te veel controle houden.
Dan is het fijn als iemand me eraan herinnert wat de hoofd- en bijzaken zijn..”

Over valkuilen gesproken: moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen valt ook in die categorie. “Ik wil er altijd voor iedereen zijn, ik stel mensen niet graag teleur. Als iemand bij me komt met een vraag of een probleem, maak ik daar tijd voor. Met als gevolg dat ik soms de hele dag in overleg zit en niet aan andere dingen toekom.

Mijn Executive Assistant zorgt ervoor dat dat niet gebeurt. Als strenge gatekeeper waakt zij of hij superefficiënt over mijn tijd, agenda en mailbox. Door de structuur die mijn analytische, intelligente Executive Assistant brengt, kan ik mijn tijd en aandacht optimaal besteden.”

Druk op de ketel

Hoe is het om voor Bart te werken? “Leuk, denk ik,” glimlacht hij. “Maar ook druk en dynamisch. In een ondernemend bedrijf dat zo snel groeit, staat er nou eenmaal altijd druk op de ketel. Soms is het behoorlijk hectisch. Maar de sfeer is goed en gezellig. Ook – juist! – in de drukte is het belangrijk om regelmatig iets gezelligs met elkaar te doen. Een drankje, barbecue of een feestje. Er wordt hard gewerkt om successen te boeken, en die willen we ook samen vieren.”

Op vrijdagavond stapt Bart uit de werkmodus. “Ik heb mezelf verboden om in het weekend te werken. Dat heb ik mijn vriendin ook beloofd. Weekenden zijn voor leuke dingen en ontspanning. Ik ben sportief: badminton, racefietsen, mountainbiken en beachvolleybal, ik doe het allemaal graag. Net als tuinieren, ook een hobby van me. Als kookliefhebber kun je me ook regelmatig achter de pannen vinden. Mijn signature dish? tagliatelli met scampi in currysaus.

Als het écht moet, klap ik mijn laptop open, maar dat is alleen als er een crisissituatie is. Door de week werk ik hard genoeg om in het weekend volledig los te koppelen.”

 

Bezoek het functieprofiel: Executive Assistant bij Eurofins