Interview

Interview Marga de Jager Het PA Bureau

Mensen vragen Marga de Jager vaak naar hoogtepunten in bijna 17 jaar bij de ANWB. Eén specifieke gebeurtenis of moment noemen vindt ze onmogelijk. “Ik heb de afgelopen jaren zo ontzettend veel verschillende dingen gedaan. De ene dag ontvang ik de minister en de staatssecretaris, de volgende dag stippel ik een strategie voor onze business unit reizen uit, en de dag erna ben ik bij de uitreiking van de prijs voor het mooiste kasteel van Nederland. Mijn werk is zo divers en heeft zoveel verschillende kanten. En daarmee ook zoveel hoogtepunten.”

Interview

‘Ik ben een creatieve, optimistische bouwer’

“Elke dag is anders, maar altijd leuk. Waar dat door komt? Doordat de ANWB een enorm mensgerichte organisatie is, zowel naar buiten als intern. Mensen zijn oprecht belangstellend naar elkaar. Laatst sprak ik een externe IT’er die bij ons een opdracht deed. ‘Er werken hier alleen maar wegenwachten’, zei hij. ‘Iedereen wil elkaar constant helpen.’ Dat vond ik ontzettend waar. Iedereen die hier werkt heeft een intrinsieke motivatie om voor onze leden het verschil te maken. Hoe groot we als vereniging ook zijn, er heerst echt het gevoel van een familiebedrijf en de cultuur die daarbij hoort.”

 

Marga de Jager, CEO

Een creatieve, optimistische bouwer

Om in die cultuur te passen en prettig met Marga samen te werken, is nieuwsgierigheid een must “Dat vind ik een van de belangrijkste eigenschappen in mensen met wie ik werk. Dat zit ‘m in het stellen van gerichte vragen, dingen echt willen doorgronden en zelf op onderzoek uitgaan. Persoonlijkheid is ook heel belangrijk. Ik hou van mensen die opvallen, zonder dat ze daar hun best voor doen. Mensen die de regie nemen over hun leven, dat spreekt me aan. Die komen namelijk heel ver, daar ben ik van overtuigd.”

‘Een creatieve, optimistische bouwer’: zo omschrijft Marga zichzelf graag. Dat is ook wat ze terugkrijgt uit 360 graden-feedbacksessies. “Mensen noemen me resultaatgericht, verbindend en enthousiasmerend, en vinden dat ik lef heb. ‘Marga doet het gewoon’, zeggen ze. Dat klopt. Ik ben ambitieus en stel ambitieuze, grote doelen. Niet eens omdat ik die doelen per se tot twee cijfers achter de komma wil realiseren, maar omdat ambitieuze doelen mensen aanspoort tot creatief denken. Stel je haalbare doelen, dan blijven ze doen wat ze altijd deden.”

Ambitieus is ze absoluut, maar een echte carrièretijger vindt Marga zichzelf niet. “Begrijp me niet verkeerd: het is niet dat het me allemaal overkomen is. Integendeel, ik heb er hard voor gewerkt. Daar ben ik niet vies van. Wat ook helpt, is dat ik gezegend ben met een enorme dosis energie. Ik sta altijd aan, vanaf het moment dat ik wakker word, totdat ik ga slapen.”

Aan- en uitschakelen

Dat kan ook een valkuil zijn. Niet voor Marga. “In principe gaat mijn werk altijd door, maar ik kan gelukkig heel goed aan- en uitschakelen. Op werk ben ik volledig met werk bezig, maar als ik thuis ben en mijn kinderen zijn er, dan richt ik me volledig op hen. We hebben er vier. Ze wonen inmiddels allemaal niet meer thuis. Ik vind het heerlijk als ze in het weekend komen eten. Voor familie of vrienden koken vind ik heerlijk, maar ik kook ook met liefde voor alleen mijn man en mij. En grasmaaien, dat vind ik pure ontspanning. Ooit probeerde ik yoga, maar op dat matje lag ik alleen maar na te denken wat ik die avond allemaal nog moest doen. Wat yoga voor anderen is, is grasmaaien voor mij. Gelukkig hebben we een grote tuin.”

Zijn er nog dingen die collega’s niet over haar weten? Marga lacht. “Dat is na bijna 17 jaar allemaal wel zo’n beetje gezegd. Al m’n guilty pleasures zijn al boven tafel gekomen. Nou vooruit, misschien weet niet iedereen dat ik een enorme late night snacker ben. Ik heb ‘s avonds vaak zin in Franse kazen, bitterballen of een portie friet.”

 

Bekijk het functieprofiel bij ANWB als Executive Assistant onderstaand:

Functieprofiel