Het PA Bureau

Hoe ziet een goede motivatiebrief eruit? Het PA Bureau

Wie een baan zoekt, weet hoe belangrijk een goede motivatiebrief is. Dat is immers het eerste wat recruiters en werkgevers van je te zien krijgen. Daar moeten ze zo van onder de indruk zijn dat ze je voor een sollicitatiegesprek uitnodigen. Wat vinden recruiters een goede motivatiebrief? Wat spreekt ze aan en waar knappen ze op af? Na het lezen van dit blog weet je het.

Blog

Voorbeeld van een goed cv

Laten we eerst nog even naar je cv kijken, want die stuur je uiteraard met de motivatiebrief mee. De afkorting cv staat voor curriculum vitae, wat ‘levensloop’ betekent in het Latijn. Dat is ook precies wat het is: in je cv geef je een overzicht van je carrière tot zover. Zo kunnen werkgevers in een oogopslag – liefst niet langer dan twee A4’tjes – zien of je de ervaring en competenties hebt die nodig zijn voor de baan.

We geven je graag een voorbeeld van een cv in ons artikel ‘Hoe ziet een goed cv eruit?’ In ons blog lees je allerlei praktische tips en tricks om ervoor te zorgen dat je cv meteen opvalt.

Motivatiebrief voorbeeld

Alleen een cv dat perfect op de functie aansluit, is in de praktijk vaak niet genoeg. De overtuigende motivatiebrief die je erbij stuurt zorgt ervoor dat je op de ja-stapel belandt. Wat willen werkgevers en recruiters in een motivatiebrief lezen? Die vraag beantwoorden we in dit blog, zodat jij een geweldige motivatiebrief kunt schrijven.

Verschil motivatiebrief en sollicitatiebrief

De termen ‘motivatiebrief’ en ‘sollicitatiebrief’worden vaak door elkaar heen gebruikt. Veel mensen zijn van mening dat er niet echt een verschil is tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief. Anderen vinden dat je in een sollicitatiebrief een meer ‘zakelijke’ toelichting op je cv moet geven, en dieper ingaat op je eerdere rollen en verantwoordelijkheden. Het verschil met een motivatiebrief is volgens deze mensen dat in een motivatiebrief de nadruk meer op het persoonlijke vlak ligt – op wie je bent, waar je enthousiast van wordt en wat je belangrijkste drijfveren zijn. In dit blog zoomen we in op je motivatiebrief.

1. Waar zit jouw motivatie in je motivatiebrief?

De motivatiebrief heet niet voor niets een motivatiebrief: in deze brief moet je toekomstige werkgever lezen waarom je precies zo gemotiveerd bent voor deze rol. Motivaties zijn uiteraard voor iedereen anders: omdat het maatschappelijke doel van de organisatie zo goed aansluit bij jouw persoonlijke drijfveren en ambities; omdat je er als kind al van droomde om voor ze te werken of omdat je met jouw skills denkt echt een enorme bijdrage aan het bedrijf te kunnen leveren. Wat je motivatie ook is, zorgt dat ‘ie er in je motivatiebrief echt uitspringt.

2. Richt je motivatiebrief specifiek aan het bedrijf waar je solliciteert

Werkgevers weten ook wel dat zij niet de enige partij zijn waar je solliciteert, maar dat moet vooral niet uit de brief blijken. Kortom: stem de brief expliciet af op de organisatie waar je de brief aan richt. Laat zien dat je het bedrijf kent en beschrijf waarom het zo goed bij jou past. Dat kan een koppeling zijn met het gebied waarin ze werken, doelen die ze nastreven of de kernwaarden van het bedrijf. Het moet de recruiter duidelijk zijn dat je niet zomaar bij elk willekeurig bedrijf, maar juist bij deze organisatie ontzettend graag aan de slag wil!

3. Wat kun jij aan de organisatie toevoegen?

We noemden bij #1 al dat je motivatie kan zijn dat je een waardevolle bijdrage aan de organisatie kan leveren. Dat klinkt mooi, maar wat betekent het concreet? Wat wil en kun jij met je persoonlijkheid, je kennis en al je vaardigheden aan het bedrijf toevoegen? Maak dat zo concreet mogelijk, zodat het bedrijf weet dat je er niet alleen veel hoopt te leren, maar ze ook een duidelijk beeld hebben van wat je precies komt ‘brengen’.

4. Maak je motivatiebrief zo persoonlijk en uniek mogelijk

Een motivatiebrief die rechtstreeks van het internet geplakt is (zoekterm: ‘motivatiebrief voorbeeld’ of ‘template motivatiebrief’), valt vrij snel door de mand.  Recruiters en werkgevers pikken ze er moeiteloos uit. Er is niet per se iets mis mee, maar de kans dat zo’n brief in positieve zin opvalt, is klein. Een persoonlijke, unieke motivatiebrief doet dat wél. Vertel iets over jezelf, durf buiten de gebaande paden te gaan en vermijd clichés. Het gros van de motivatiebrieven begint met een standaard openingszin (‘Mijn aandacht werd meteen getrokken….’), gevolgd door de naam, woonplaats en achtergrond van de sollicitant. Door je motivatiebrief op een andere, meer originele manier te beginnen, pak je al meteen de aandacht.

5. Zorg dat je brief goed leesbaar is en er geen spelfouten in zitten

Misschien is het een open deur, maar we zeggen het toch nog maar even: zorg dat er geen spelfouten en andere slordigheden in je motivatiebrief sluipen. Voor veel werkgevers en recruiters is dat een no-go. Is spelling niet je sterkste kant? Laat je brief nalezen door iemand die er wel goed in is. Vermijd ook lange zinnen met meerdere komma’s en houd je alinea’s een beetje kort – na vijf regels is een witregel geen overbodige luxe. Tot slot: verstuur je brief in een gangbaar format zoals Word of een PDF, recruiters hebben geen zin om software te moeten downloaden om je brief te kunnen lezen.

Meer tips voor je sollicitatiegesprek en salarisonderhandeling

Ben je aan het solliciteren en kun je meer tips gebruiken? Lees dan vooral de volgende blogs:

Toe aan een nieuwe uitdaging als personal assistant, management assistant, office manager of executive assistant? Bekijk alle vacatures bij Het PA Bureau.