Blog

Waarom is een referentiecheck zo belangrijk?

Stel je voor: je bent als werkgever op zoek naar een nieuwe medewerker en denkt dat je de juiste kandidaat gevonden hebt. Het sollicitatiegesprek was goed, de cv overtuigend en ook de rest van het team heeft een goed gevoel. Om het echt zeker te weten, is er nog één ding te doen: een referentiecheck.

Blog

Waarover ga je in dit blog lezen?

 • Een referentiecheck: wat is dat precies?
 • Waarom is het belangrijk om referenties te checken?
 • Laat altijd weten dat je een referentiecheck doet
 • Welke vragen stel je bij een referentiecheck?
 • Hoe neem je de referentiecheck mee in het sollicitatieproces?

 

Een referentiecheck: wat is dat precies?

Een referentiecheck voer je als werkgever of HR Manager uit om te kijken of een sollicitant echt de juiste is. Bij een referentiecheck neem je contact op met een eerdere werkgever van de sollicitant en kom je er door gerichte vragen te stellen achter hoe de kandidaat in jullie organisatie past, of juist niet. Het kan de directe leidinggevende van de sollicitant zijn, maar ook een peer. Het doel is om erachter te komen of deze persoon zowel persoonlijk als professioneel geschikt is voor de rol in jullie organisatie.

Waarom is het belangrijk om referenties te checken?

Een sollicitatiegesprek – of zelfs meerdere – vertellen je veel over een kandidaat, maar natuurlijk niet alles. Al was het maar omdat de kandidaat een goede indruk achter wil laten, waardoor antwoorden vaak enigszins gekleurd zijn. Sterke kanten worden een beetje aangedikt, conflicten of dingen die bij een eerdere werkgever niet zo goed gingen, zal zij of hij niet nadrukkelijk benoemen. Juist die dingen zijn zo belangrijk om te kunnen bepalen of iemand goed in jouw organisatie of team past. Tijdens een referentiecheck kun je hier beter inzicht in krijgen. Daardoor kan het checken van referenties het verschil maken tussen het aannemen van de juiste kandidaat, of iemand die in de praktijk toch niet zo goed past.

Lees ook: Slimme vragen die je als werkgever tijdens het sollicitatiegesprek moet stellen om de perfecte kandidaat te vinden.

Laat altijd weten dat je een referentiecheck doet

Sollicitanten zijn niet altijd even enthousiast als je aangeeft dat je een referent wil spreken. Het is ook geen standaardprocedure, sommige werkgevers maken er geen gebruik van. Als je dat wel doet, kun je dat bijvoorbeeld al in de vacature vermelden. Dat zie je wel vaker, een zinnetje als: ‘Een referentiecheck is bij ons onderdeel van de sollicitatieprocedure’. Dat heeft twee voordelen: de kandidaat weet dat haar of zijn referenties gecheckt worden en kan nadenken wie een geschikte referent zou kunnen zijn.

De kans dat dat haar of zijn huidige werkgever is, is nihil. Meestal willen kandidaten immers niet dat hun huidige werkgever weet dat ze op zoek zijn naar een nieuwe baan. Daardoor zul je het vaker moeten doen met referenten van langer geleden, waardoor het beeld dat je tijdens de referentiecheck krijgt misschien niet helemaal up-to-date is. Hoe dan ook, leg de kandidaat de procedure uit en vertel dat het gebruikelijk is dat je een referent belt.

Welke vragen stel je bij een referentiecheck?

Tijdens de referentiecheck kun je meerdere vragen stellen. Daarbij kun je denken aan vragen als:

 • Hoe was het om met de kandidaat samen te werken?
 • Wat waren de sterke, en wat de zwakke punten van de kandidaat?
 • Hoe zou je de werkhouding van de kandidaat omschrijven?
 • Wat was in jouw ogen de grootste prestatie van de kandidaat in de periode dat zij of hij bij jullie werkte?
 • Hoe werkte zij of hij samen met andere collega’s? Hoe lag de kandidaat in de groep?
 • Hoe ging zij of hij om met uitdagende situaties?
 • Zou je haar of hem opnieuw aannemen?

 

Vraag goed door, maar niet over alles

Probeer vooral goed door te vragen en hier en daar in te gaan op het waarom en hoe. Let op: net als bij sollicitatiegesprekken zijn onderwerpen als religie, ziekteverzuim, seksuele voorkeur en bijvoorbeeld of iemand al dan niet een kinderwens heeft uit den boze.

Lees ook: Een sollicitant afwijzen, zo doe je dat

Hoe neem je de referentiecheck mee in het sollicitatieproces?

We schreven het al: niet elk bedrijf maakt gebruik van een referentiecheck. Als je dat wél doet, dan is het raadzaam dat al in de vacaturetekst of gelijk in het eerste gesprek te benoemen. Geef de kandidaat de gelegenheid om minimaal één referent op te geven en die referent ook in te lichten dat de kans bestaat dat jij haar of hem benadert. Vaak ga je pas over tot het checken van referenties als je de kandidaat als een potentiële kanshebber voor de baan ziet – maar vóórdat je een concreet aanbod doet. Maak aantekeningen, zodat je na afloop met de kandidaat kunt bespreken wat de referent over haar of hem gezegd heeft.

Conclusie
Hoewel het geen verplicht onderdeel is, is een referentiecheck in vrijwel elke sollicitatieprocedure van toegevoegde waarde. Hopelijk heeft dit blog je laten zien waarom dat zo is, en meer praktische handvaten gegeven in het uitvoeren van een effectieve referentiecheck die je helpen in het vinden van de juiste kandidaat. Succes!

Lees ook deze interessante blogs voor werkgevers

 

Vacatures uitzetten bij Het PA Bureau

Is jouw organisatie op zoek naar een goede personal assistant, office manager, management assistant, directiesecretaresse of executive assistant? Die vinden we heel graag voor je. Neem vooral contact met ons op om te bespreken hoe we jouw organisatie kunnen helpen. Bekijk onze vacatures om te zien voor wat voor bedrijven we zoal support-staff vinden.