Het PA Bureau

8 tips voor de perfecte voorbereiding voor je sollicitatiegesprek

Je sollicitatiegesprek is dé kans om een geweldige indruk achter te laten. Je wil immers dat je werkgever ervan overtuigd is dat ze niet verder hoeven te zoeken. Hoe doe je dat? In dit blog geven we tips voor de perfecte voorbereiding op je sollicitatiegesprek.

Blog

1. Lees je goed in over de organisatie

Het klinkt als een open deur, maar toch onderschatten sollicitanten nog wel eens hoe belangrijk het is om je te verdiepen in het bedrijf waar je solliciteert. Hoe lang bestaat het al, in welke landen zit de organisatie, hoe ging het de afgelopen jaren met het bedrijf, is de organisatie onlangs in het nieuws geweest en wie zitten er in het MT? Google en LinkedIn kunnen je op vrijwel al deze vragen antwoord geven. Als het bedrijf een bepaald product of dienstverlening heeft, lees daar dan meer over. Tijdens je sollicitatiegesprek zul je heus niet aan een vragenvuur over de organisatie onderworpen worden, maar je maakt sowieso een geïnteresseerde en gemotiveerde indruk als je je niet alleen verdiept hebt in de rol, maar ook in het bedrijf.

2. Weet wie je tegenover je hebt

We noemden LinkedIn net al even als interessante bron van informatie om meer te weten te komen over de oprichters en medewerkers van een organisatie. Tijdens je sollicitatiegesprek zit je waarschijnlijk niet met hen aan tafel, maar met een recruiter, iemand anders van HR of misschien – in een kleinere organisatie – je toekomstige leidinggevende. Bekijk hun LinkedIn-profiel en google hun namen, misschien kom je een interview met ze tegen of blogs die ze ooit schreven. Net als bij #1 kom je hierdoor niet alleen geïnteresseerd over, maar het kan ook een leuke ijsbreker zijn om het gesprek te openen met iets wat je over ze las of opviel.

3. Bereid je voor op de standaard sollicitatievragen

Natuurlijk is elk gesprek anders, maar toch zijn er een aantal vragen die tijdens bijna elk sollicitatiegesprek voorbijkomen. Zo zal er eigenlijk altijd gevraagd worden naar successen in je vorige rol, naar hoe je verantwoordelijkheden er daar precies uitzagen, wat je sterke en zwakkere punten zijn en waarom je deze baan precies wil. Je antwoorden moeten vooral niet heel gepolijst en ‘voorgefabriceerd’ klinken, maar helemaal blanco het gesprek ingaan, pakt ook niet altijd even goed uit. Zorg dat je in je voorbereiding voor het sollicitatiegesprek al nagedacht hebt over wapenfeiten en steekwoorden, zodat je daar tijdens het gesprek naar kunt teruggrijpen.

Lees ook: Deze 10 vragen kun je verwachten tijdens je sollicitatiegesprek

4. Stel tijdens het sollicitatiegesprek zelf ook vragen

Het sollicitatiegesprek is natuurlijk ook een kennismakingsgesprek. Dat werkt twee kanten op: de werkgever wil jou leren kennen, maar jij wil ook meer over haar/hem en het bedrijf te weten komen. Naast dat je netjes de aan jou gestelde vragen beantwoordt, is dit dus ook hét moment om zelf vragen te stellen. Bereid van tevoren een aantal vragen voor die je tijdens het sollicitatiegesprek wil stellen. We helpen je graag op weg met dit lijstje goede vragen om tijdens je sollicitatiegesprek te stellen.

Op zoek naar inspiratie? Lees ons blog: 7 goede vragen om tijdens je sollicitatiegesprek te stellen

5. Lees de vacaturetekst nog eens goed door en zoom in op de competenties

Eerst een praktische tip: kopieer meteen na het versturen van je sollicitatiebrief de vacaturetekst naar een Word-document, of maak een screenshot. Sommige bedrijven halen een vacature namelijk offline zodra ze de eerste gesprekken gaan voeren. Dan is de vacaturetekst dus niet meer online te vinden. Dat zou onhandig zijn, want voordat je het gesprek ingaat, wil je die tekst graag nog een keer goed bestuderen.

Let daarbij extra goed op de gevraagde competenties en koppel die concreet aan jezelf en je eigen vaardigheden. Als in de tekst staat dat je doortastend moet zijn, bedenk dan een voorbeeld van een situatie bij een vorige werkgever waarin je heel doortastend optrad. Doe dat voor alle competenties waar in het functieprofiel om gevraagd wordt. Als er in de vacaturetekst geen specifieke competenties genoemd worden, bedenk dan zelf voorbeelden van vaardigheden die bij de functie passen, en koppel die aan je eigen prestaties en ervaringen.

Lees ook: 5 zaken om op te letten bij de vacature voor een personal assistant

6. Kleed je gepast

Natuurlijk zijn het vooral je persoonlijkheid, skills en ervaring waarmee je je toekomstige werkgever overtuigt dat jij de juiste kandidaat bent voor de rol. Maar hoe je je tijdens je sollicitatiegesprek presenteert, speelt ook een rol. Die eerste indruk is er nou eenmaal al voordat je het uitgebreid over je cv en motivatie hebt gehad. De belangrijkste tip: draag kleding waarvan je denkt dat het bij de organisatie past. De dresscode bij een bank is nou eenmaal heel anders dan bij een tech start-up.

Meer nuttige tips lees je in ons blog Welke kleding trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

7. Is het een online sollicitatiegesprek? Check de techniek!

Bij een online sollicitatiegesprek denken mensen vaak dat het minder uitmaakt hoe je eruitziet. Dat is slechts ten dele waar: toegegeven, de recruiter ziet niet of je hakken, sneakers of slippers draagt, maar het betekent zeker niet dat je met een verwassen trui of ongekamd kapsel in beeld kunt komen – integendeel, je moet er nog steeds heel representatief uitzien! Maar wat bij een digitaal gesprek nóg belangrijker is, is dat de techniek je niet in de steek laat. Check dus van te voren of je een goede, stabiele internetverbinding hebt, dat je camera en microfoon goed werken en dat die camera daadwerkelijk op je hoofd gericht is. Zoek een rustige ruimte, vermijd een druk café om het gesprek te voeren. Zet je telefoon op stil en leg hem uit het zicht zodat je niet afgeleid wordt als er een appje binnenkomt. En tot slot: log liever tien minuten te vroeg in bij Teams, in plaats van wachten tot het laatste moment.

8. Wees jezelf!

We kunnen je nog tientallen tips geven voor de optimale voorbereiding voor je sollicitatiegesprek, maar we sluiten graag af met de allerbelangrijkste: wees vooral jezelf. Dat is uiteindelijk immers ook de persoon die elke dag naar kantoor komt!

Meer tips voor je sollicitatiegesprek

Ben je aan het solliciteren en kun je wel wat tips gebruiken? Op de website van Het PA Bureau vind je verschillende blogs die je goed kunnen helpen op weg naar je nieuwe baan, waaronder:

Daarnaast schrijven we regelmatig andere interessante blogs over de meest uiteenlopende onderwerpen, waaronder:

Vacatures bij Het PA Bureau
Op zoek naar interessante vacatures voor personal assistant, executive assistant, office manager of management assistant? Bekijk het actuele aanbod van vacatures bij Het PA Bureau. Spreekt een van de vacatures je aan? Neem dan vooral contact met ons op!