Sollicitatiegids

Sollicitatiegids Week 1 Het PA Bureau

Gids

Week 1

Jouw Persoonlijke motivatie

Motivatie heeft te maken met persoonlijke voorkeuren, waarden en hoe je in het leven staat.

 

Je outfit, je blik, wat je zegt, hoe je je verhaal opbouwt, hoeveel energie je uitstraalt: het draagt allemaal bij aan de eerste indruk die je maakt bij een sollicitatie. Meestal gaat dat vanzelf al goed. Maar juist in de setting van een sollicitatieprocedure kan het moeilijk zijn om jezelf te blijven. Want als PA, officemanager of managementassistent voel jij je helemaal op je gemak in een supportrol. Maar wanneer je zelf in de spotlight staat, kan dat onwennig voelen. Daarom is er deze sollicitatiegids. Om jou te helpen tijdens het oriënterende gesprek, de verdieping en de onderhandeling het beste van jezelf te laten zien.

 

#1 Waarom wil je verandering?

Door bewust te zijn van jouw intrinsieke drijfveren ben je in staat de juiste keuzes te maken en zul je een positieve indruk maken in sollicitatiegesprekken. Zorg dat je je drijfveren positief formuleert. Dus niet ‘ik kan niet doorgroeien in mijn huidige baan’, maar ‘zelfontwikkeling is heel belangrijk voor mij. In mijn huidige aanstelling heb ik mij op verschillende manieren kunnen ontwikkelen, namelijk (…). In een volgende aanstelling hoop ik deze groei verder te versnellen.’

 

#2. Waar ben je naar op zoek?

Heb je meer behoefte aan gezelligheid of een professionele cultuur? Afwisseling of structuur en focus? Wil je liever dat alles procesmatig geregeld is, of zelf invloed kunnen uitoefenen? Creatieve vrijheid of financiële zekerheid? Zelfontplooiing of autonomie? Ga jij voor status of een betere balans tussen werk en privé? Soms hoef je niet te kiezen en ligt het beste van twee werelden voor het oprapen. Maar vaak ook niet. Maak voor jezelf het onderscheid tussen de absolute musthaves en de leuke extraatjes.

#3. Hoe wil jij je ontwikkelen?

Wat wil je in je nieuwe baan bereiken? Hoe hoop je dat je toekomstige werkgever, manager en collega’s daarbij kunnen helpen? Hoe komt het dat je in je huidige baan niet de juiste ruimte of support vindt om jouw dromen te verwezenlijken? En hoe realistisch is het dat dat bij een andere werkgever wel gaat lukken? Door hier over na te denken, ben je beter voorbereid op het sollicitatiegesprek.