Het PA Bureau

7 tips voor een succesvolle salarisonderhandeling Het PA Bureau

Kandidaten vinden het vaak een van de lastigere onderwerpen tijdens een sollicitatiegesprek: de salarisonderhandeling. Of het nou gaat om salarisonderhandeling voor een nieuwe baan of als je al langer bij een organisatie werkt en je salarisverhoging wil, mensen zien er vaak tegenop om het gesprek te voeren. Dankzij onze tips is dat niet meer nodig!

Blog

1. Kies het goede moment voor de salarisonderhandeling

Er zijn meestal twee situaties waarin je over je salaris gaat onderhandelen: tijdens je sollicitatieprocedure voor een nieuwe baan of als je al een tijdje in dienst bent bij een organisatie. Als je solliciteert heb je zelf vaak weinig invloed op het moment: de salarisonderhandeling vindt meestal tijdens of na het tweede sollicitatiegesprek plaats. Tijdens het eerste gesprek kun je wel om een indicatie van het salaris vragen – zeker als die niet vermeld staat in de vacature – maar om tijdens dat gesprek meteen te willen onderhandelen over je salaris, is vaak geen goed idee.

Als je langer voor een organisatie werkt en graag om salarisverhoging wil vragen, is timing belangrijk. Sommige bedrijven hebben daar een vast moment voor, andere bedrijven hebben minder vaste protocollen. Dan is het slim om een goed moment te kiezen, bijvoorbeeld als je net een drukke periode achter de rug hebt of onlangs succesvol een groot project hebt afgerond. Dan weet je leidinggevende namelijk weer waarom zij of hij zo ontzettend blij met je is. Ook belangrijk: kies een moment uit waarop je leidinggevende niet heel druk is.

2. Bepaal waar je met de salarisonderhandeling over je salaris – bruto! – op uit wil komen

Voordat je de salarisonderhandeling ingaat, is het verstandig om in je hoofd al een doel te hebben van waar je op uit zou willen komen. Welk bedrag zou je ook acceptabel vinden en wat is voor jou geen optie? Het is goed om die kaders al vóór de onderhandeling in je hoofd te hebben. Check uiteraard of je streefbedrag realistisch en marktconform is. Daarvoor zul je in de loonschalen van de organisatie moeten duiken en/of de cao voor jouw beroepsgroep erop naslaan. Dit kun je onder meer checken op een website als www.loonwijzer.nl. Let op: bij salarisonderhandelingen spreekt men altijd over bruto bedragen. Dus dat is niet het netto salaris dat je verdient!

3. Salarisonderhandeling voor een nieuwe baan? Laat de werkgever het eerste voorstel doen

Het eerste salarisvoorstel volgt meestal na het tweede gesprek, of zelfs pas daarna. Dat aanbod is het startschot voor de salarisonderhandeling, waarbij het gebruikelijk is dat je als kandidaat met een tegenvoorstel komt. Eigenlijk geldt dat je het eerste aanbod nooit moet accepteren, zelfs niet als je er tevreden mee bent. Er is altijd ruimte om te onderhandelen, en dat hoort er eigenlijk gewoon bij. Tenzij in de vacature of door de recruiter duidelijk gemaakt wordt dat het een vast salaris is, zoals bijvoorbeeld vaak het geval is bij overheidsinstanties.

Je kunt ook als sollicitant zelf het eerste salarisvoorstel neerleggen. In de praktijk geldt vaak dat de persoon die het eerste voorstel doet, uiteindelijk het meest uit de onderhandelingen haalt. Dan stel jij immers de benchmark van waaruit de onderhandelingen beginnen. Maar er kleeft ook een risico aan: een werkgever kan het onplezierig en een tikkeltje te gretig vinden als een kandidaat zich zo voortvarend opstelt. Daarbij is er ook altijd het gevaar dat je te laag of juist veel te hoog inzet – allebei geen wenselijke scenario’s.

Salarisverhoging vragen bij je huidige baan

Als je na een periode in dienst om salarisverhoging wil vragen, zou het wél slim kunnen zijn om zelf het eerste voorstel neer te leggen. De benchmark is weliswaar al vastgesteld – dat is immers je huidige salaris – maar dan kun je alsnog de onderhandelingen gelijk in een bepaalde richting sturen. Ook hier is het advies om vooral realistisch te blijven.

Op zoek naar een nieuwe baan en lekker aan het solliciteren? Dan is het essentieel dat je cv up-to-date en overtuigend is. We helpen je graag op weg in het blog: Een goed cv maken, hoe doe je dat?

4. Bedenk vóór de salarisonderhandeling goede argumenten

Als je een bepaald bedrag wil verdienen – zeker als het hoger is dan de werkgever in gedachten had – zul je daar goede argumenten voor moeten geven. Zeker wanneer je je huidige werkgever om salarisverhoging wil vragen. Dan komt het aan op concrete argumenten waaruit blijkt dat je een hoger salaris waard bent: bijvoorbeeld omdat je meer verantwoordelijkheden op je neemt of de afgelopen periode nieuwe skills geleerd hebt. Benoem prestaties en resultaten waaruit blijkt dat je van toegevoegde waarde bent voor de organisatie. Wees bedacht op kritische vragen en bedenk voor het gesprek hoe je daar op zou antwoorden. Hoe overtuigender je antwoorden en argumenten, hoe groter de kans op succes.

Lees ook: Goede vragen om tijdens je sollicitatiegesprek te stellen

5. Over je salaris onderhandelen gaat over meer dan alleen geld: secundaire arbeidsvoorwaarden

Soms lijkt het erop dat salarisverhoging simpelweg geen optie is, of niet het bedrag dat je had gehoopt. Vervelend, vooral als je je werk en het bedrijf echt heel leuk vindt. In dat geval is het raadzaam om te kijken of je ‘andere vormen van beloning’ uit de salarisonderhandeling kunt slepen. Dan gaat het dus niet om geld, maar om secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, flexibele(re) werktijden, een pensioenregeling of de mogelijkheid om een opleiding te volgen. Op die manier haal je misschien geen salarisverhoging uit de onderhandeling, maar wel andere, fijne voordelen.

 

6. Lieg niet over je vorige salaris

Vaak vragen recruiters of werkgevers naar het salaris dat je bij je vorige werkgever verdiende. Daarna kan de werkgever met een passend aanbod komen. Je hoeft de vraag overigens niet te beantwoorden als je dat niet wil. Wat je ook doet, het is nooit verstandig om erover te liegen.

7. Salarisonderhandelingen zijn ook een kwestie van geduld

Liefst zou je natuurlijk meteen tijdens of snel na een gesprek de uitkomst van je salarisonderhandeling horen, maar in de praktijk gaat hier meestal wat tijd overheen. Dat geldt ook voor jezelf: neem de tijd als je ergens wel of niet akkoord mee moet gaan, of met een tegenvoorstel moet komen. Meteen in een gesprek ja of nee zeggen, doen werkgevers, werknemers en kandidaten vrijwel nooit.

Meer interessante blogs
We publiceren regelmatig interessante blogs voor bedrijven en kandidaten, zoals:

Vacatures bij Het PA Bureau

Op zoek naar interessante vacatures voor personal assistant, executive assistant, office manager of management assistant? Bekijk ons actuele aanbod van vacatures of neem contact met ons op.