Het PA Bureau

Office manager: sleutelfiguur in elke organisatie Het PA Bureau

Office managers zijn vaak heel zichtbaar in een organisatie. Ze hebben veel invloed op het goed laten draaien van een bedrijf en de mensen die er werken. Wat een office manager precies doet, is niet makkelijk in een paar zinnen te vatten. We vertellen je wat de taken van een office manager zijn, waarom ze zo belangrijk zijn, hoeveel een office manager salaris ongeveer is en tot slot wijzen we je graag op interessante office manager-vacatures.

Office managers

Wat ga je lezen op deze pagina?

 • Wat doet een office manager?
 • Eigenschappen en vaardigheden van een office manager
 • Opleiding tot office manager
 • Office manager vacatures bij Het PA Bureau
 • Office manager vacatures in Amsterdam
 • Wat is het salaris van een office manager in 2024
 • Secundaire voorwaarden office manager

 

Wat doet een office manager?

Het is een ontzettend cliché, maar het is nou eenmaal waar: als office manager ben je de bekende spin in het web die zorgt voor het dagelijkse reilen en zeilen in een organisatie. Als office manager creëer je een goed georganiseerde werkomgeving waarin collega’s prettig en effectief kunnen werken. Vaak ondersteun je ook het managementteam. Het maakt jou als office manager een onmisbare schakel en sleutelfiguur in de organisatie. Goed om te weten dat in deze wereld waarin remote werken steeds vaker voorkomt, office managers de uitzondering op de regel zijn. Zij zijn vrijwel altijd het grootste deel fysiek op kantoor aanwezig.

Office manager betekent letterlijk ‘manager van het kantoor’. De office manager is vaak de eerste persoon die mensen zien als ze een kantoor binnenkomen. Dat is symbolisch voor de rol: niet alleen naar buiten toe, maar ook intern is de office manager een centraal aanspreekpunt en de go-to person voor uiteenlopende zaken. Verantwoordelijkheden van de office manager zijn uiteenlopend en lopen vaak door elkaar heen.

Office Managers vacatures Info voor werkgevers

Eigenschappen en vaardigheden van een office manager

Er bestaat geen vast functieprofiel van een office manager. Wel zijn er enkele vaardigheden en competenties die vrijwel elke office manager in de vingers moet hebben. Een succesvolle office manager blinkt uit in:

 • Organisatorisch talent
  Organiseren kun je leren, zeggen ze weleens. Nou, dan kun je een office manager vragen de les te geven, want die heeft effectief plannen, structuur aanbrengen en prioriteiten stellen tot een kunst verheven. Dat is immers het fundament van een georganiseerde werkomgeving. Ook in het beheren van agenda’s, vergaderingen regelen en het bijhouden van belangrijke documenten zijn die organisatorische skills onmisbaar.
 • Communicatieve vaardigheden
  Als office manager communiceer je veel met collega’s, klanten en andere partijen, zoals leveranciers. Welke partijen dat precies zijn, hangt natuurlijk af van het bedrijf waar je werkt. Je communiceert met iedereen altijd even duidelijk, prettig en professioneel – zowel gesproken als geschreven. In steeds meer bedrijven moet je dat niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels kunnen.
 • Multitaskingskills
  Office managers hebben vaak veel verantwoordelijkheden en taken, en voeren die vaak tegelijkertijd uit. Kunnen multitasken is in deze rol geen nice-to-have, maar een absolute must. Je werkt goed onder druk, schakelt snel tussen verschillende taken en prioriteiten, en het woord ‘stress’ komt niet in je woordenboek voor.
 • Technische knowhow
  Office managers werken vaak met verschillende softwareprogramma’s en -tools. Kennis van Microsoft Office, projectmanagementsoftware en andere relevante tools is vaak vereist. Werkt een bedrijf met een programma of tool dat je nog niet kent? Geen probleem, maar wel zo fijn als je leergierig genoeg bent om er snel mee te kunnen werken.

Lees ook: 7 onmisbare eigenschappen van een office manager

Opleiding tot office manager

Er zijn verschillende opleidingen waar je de fijne kneepjes van het vak als office manager kunt leren. Schoevers is een bekende, en ook aan het ROC zijn er opleidingen die je voorbereiden op een carrière als office manager. Daarnaast zijn er meerdere (thuis)opleidingen en trainingen speciaal gericht op vaardigheden die je als office manager nodig hebt, zoals opleidingen waarin communicatie, organisatie of projectmanagement centraal staan. Daarnaast geldt dat er veel sprake is van ‘learning on the job’. Met andere woorden: tijdens je werk leer je veel nieuwe dingen simpelweg door het te doen.

Office manager vacatures bij Het PA Bureau

Vacatures voor office managers zijn er vrijwel altijd, zowel voor junior office managers met slechts een of een paar jaar ervaring, als voor meer senior office managers. Op onze website vind je alle office manager-vacatures. Heb je vragen over een van de vacatures voor office manager? Neem dan vooral contact met ons op.

Office manager vacatures in Amsterdam

Door het hele land zoekt men naar goede office managers. Omdat ons kantoor in Amsterdam staat, is dat ook waar ons netwerk het grootst en sterkst is. Een groot deel van de vacatures op onze website zijn dan ook voor rollen in de hoofdstad. Maar we bemiddelen zeker ook office manager-vacatures in Den Haag, Utrecht, Rotterdam en verschillende andere steden. Denk er voor je solliciteert goed over na of de afstand goed te bereizen is: office managers werken doorgaans altijd vanuit kantoor.

Salaris office manager 2024

Het salaris van een office manager verschilt logischerwijs per bedrijf. Natuurlijk spelen je jaren werkervaring, opleidingsniveau, takenpakket en de branche waarin je werkt een rol. De stad of regio speelt trouwens ook een rol: het salaris van een office manager in Amsterdam ligt hoger dan van een office manager buiten de Randstad. Dat maakt de vraag ‘Wat verdient een office manager?’ niet zo gemakkelijk om te beantwoorden. Gelukkig kunnen we wel iets zeggen over het gemiddelde salaris dat een office manager in 2024 verdient: dat ligt gemiddeld tussen € 3.000 en € 4.000 bruto per maand, op basis van een fulltime dienstverband. Maar nogmaals: dit is een richtlijn en zeker geen onomstotelijke waarheid.

Office Managers vacatures Info voor werkgevers

 

Secundaire voorwaarden office manager

Office managers hebben vaak goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk daarbij aan een telefoon en laptop van de zaak, maar ook bonussen, een pensioenregeling en flexibele werktijden. Met name die laatste zijn een van de secundaire arbeidsvoorwaarden waar veel executive assistants blij mee zijn. Ook de pensioenregeling is een fijne secundaire voorwaarde. Je sollicitatiegesprek en je salarisonderhandeling zijn geschikte momenten om je secundaire arbeidsvoorwaarden te bespreken.

Wat trek jij aan naar een sollicitatiegesprek? We geven je graag enkele tips voor kleding die je tijdens je sollicitatiegesprek kunt dragen.

Vind de ideale office manager via Het PA Bureau

Bij Het PA Bureau snappen we hoe belangrijk een goede office manager is. Niet alleen een office manager met de juiste skills, maar ook een die past in jullie organisatie, team en dynamiek die daarbij hoort. In ons uitgebreide netwerk hebben we een divers aanbod van gekwalificeerde, ervaren en gedreven office managers die heel graag jullie team zouden versterken. Dankzij onze expertise in executive search en uiterst zorgvuldige manier van werken vinden we altijd de juiste match, en brengen we je graag in contact met een office manager die voldoet aan jouw behoeften en goed bij jullie bedrijfscultuur past.

Vacatures bij Het PA Bureau

Ben je zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging als office manager? Bekijk vooral ons huidige aanbod voor vacatures voor office managers. Hopelijk staat jouw droombaan er tussen! Volg Het PA Bureau op LinkedIn om altijd op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures. En natuurlijk als we voor jouw organisatie op zoek mogen naar een nieuwe office manager, dan horen we dat graag.

Lees ook ons uitgebreide overzicht over de volgende rollen waar Het PA Bureau in bemiddelt:

Kan Het PA Bureau iets voor jou of je organisatie betekenen? Neem dan vooral contact met ons op.