Het PA Bureau

Achter elke succesvolle executive staat een succesvolle personal assistant Het PA Bureau

In een vacature voor personal assistant kom je vaak taken als agendabeheer, internationale reizen organiseren, meetings voorbereiden en privézaken regelen tegen. De verantwoordelijkheden van een personal assistant zijn zeer divers. Hieronder lees je meer over de vereiste vaardigheden, skills en het salaris van een personal assistant.

 

Personal Assistants

Wat ga je lezen op deze pagina?

 • Wat doet een personal assistant?
 • Taken van een personal assistant
 • Eigenschappen en vaardigheden van een personal assistant
 • Werken als personal assistant
 • Personal assistant vacatures in Amsterdam
 • Salaris personal assistant 2024
 • Secundaire arbeidsvoorwaarden personal assistants

 

Wat doet een personal assistant?

Vraag executives, directieleden en andere drukbezette professionals waar ze niet buiten kunnen, en de kans is groot dat ze als eerste hun personal assistant noemen. Een personal assistant – veelal afgekort tot PA – biedt iemand in een C-level functie (zoals een CEO of een CFO), een managing director of partner vaak één-op-één ondersteuning, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak.

Wie een personal assistant-vacature bekijkt, ziet verschillende taken en verantwoordelijkheden voorbijkomen. Dat klopt: de taken van een personal assistant lopen uiteen. Wat je als personal assistant precies doet, hangt onder meer af van het bedrijf waar je werkt, wie je ondersteunt, haar of zijn rol in de organisatie en waar deze persoon precies behoefte aan heeft. Toch zul je in PA-vacatures vrijwel altijd een aantal dezelfde taken tegenkomen. We lichten ze hieronder voor je uit.

Personal Assistant vacatures Info voor werkgevers

 

Taken van een personal assistant

 • Agendabeheer
  Je plant afspraken en meetings in, en bereidt deze zo goed mogelijk voor. Als er onverwacht iets in de agenda verandert, kun je snel schakelen en andere afspraken in de agenda daarop afstemmen. Je houdt rekening met reistijd, lunch of een break tussen afspraken door, en zorgt altijd voor een zo efficiënt mogelijke planning.
 • Correspondentie bijhouden
  Jij draagt zorg voor de inbox van de persoon die je ondersteunt. Dat betekent dat je alle inkomende en uitgaande mails beheert, maar ook telefoongesprekken netjes afhandelt. Dit doe je uiteraard in foutloos Nederlands, en steeds vaker ook in het Engels.
 • Reizen organiseren
  De persoon die je als personal assistant ondersteunt, is vaak veel onderweg. De organisatie van haar of zijn (internationale) reizen is bij jou in goede handen. Je boekt vluchten, regelt transfers, accommodatie, restaurants en eventuele visa, zodat de executive onderweg nergens aan hoeft te denken en niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
 • Events organiseren
  In sommige organisaties laten ze het organiseren van events aan andere assistants over – regelmatig is de office manager, de executive assistant of de management assistant daarvoor de aangewezen persoon. Maar in sommige organisaties vraagt men de personal assistant om een conferentie, seminar of bedrijfsuitje te regelen. De organisatie van evenementen speciaal voor of rondom de persoon die je ondersteunt, vallen uiteraard onder jouw verantwoordelijkheid.
 • Notuleren
  Tijdens vergaderingen en bijeenkomsten houd je notulen bij waarin je nauwkeurig opschrijft wat er besproken en besloten wordt, en welke actiepunten uit de meeting voortvloeien. Dit alles doe je gestructureerd, beknopt en concreet.
Eigenschappen en vaardigheden van een personal assistant

Om je brede takenpakket goed uit te kunnen voeren, moet je als personal assistant van veel verschillende markten thuis zijn. Hieronder een greep uit de must-have vaardigheden van een personal assistant:

 • Communicatieve skills
  Als personal assistant ben je vaak voor interne en externe contacten het eerste aanspreekpunt. Wie er ook belt of mailt, je staat iedereen duidelijk, professioneel en prettig te woord – tegenwoordig ook steeds vaker in het Engels. Je kunt op elk niveau effectief communiceren en zelfs als je iemand teleur moet stellen, kun je dat charmant. Je sterke sociale en communicatieve vaardigheden maken je een personal assistant waar mensen graag mee samenwerken.
 • Probleemoplossend vermogen
  Een personal assistant weet één ding zeker: een dag is nooit hetzelfde. De kans dat onverwachte situaties en uitdagingen zich voordoen, is levensgroot. Wat diezelfde personal assistant ook zeker weet, is dat elke uitdaging op te lossen valt. Mits je maar het hoofd koel houdt, snel kunt schakelen en creatieve oplossingen kunt bedenken. Dat probleemoplossende vermogen is voor een personal assistant absoluut onmisbaar.
 • IJzersterke organisatorische skills
  Een goede personal assistant is een meester(es) op het gebied van plannen en organiseren. Complex agendabeheer, meetings met mensen in verschillende tijdzones, meerdere deadlines per week en eindeloze priolijsten vormen voor jou geen enkel probleem. Je houdt altijd het overzicht, terwijl ook de kleinste details niet onopgemerkt blijven.
 • Discretie
  Als personal assistant werk je zeer vertrouwelijk en discreet. Je hebt vaak toegang tot vertrouwelijke en gevoelige informatie, en die behandel je ook als zodanig.

Dit zijn natuurlijk niet alle skills die een personal assistant moet hebben. Lees ook onze blog over vaardigheden die elke assistant zou moeten hebben.

Personal Assistant vacatures Info voor werkgevers

Werken als personal assistant

Als personal assistant heb je volop kansen om te groeien, zowel persoonlijk als professioneel. Je bent een gewaardeerd lid van het team met veel verantwoordelijkheden. Je kunt personal assistant voor de CEO zijn, maar ook CFOs, directieleden en partners hebben vaak een personal assistant. Doordat jij deze executive maximaal ontzorgt, kan zij/hij zich volledig op het bereiken van haar of zijn doelen richten. Op die manier lever jij een belangrijke bijdrage aan haar of zijn succes, en aan dat van de organisatie.

Zeker in een één-op-één ondersteuning krijg je vaak de kans om naast je gebruikelijke personal assistant-taken ook andere projecten en verantwoordelijkheden naar je toe te trekken. Dat is niet alleen erg leuk, maar vaak ook heel leerzaam. Die uitdagendheid en mogelijkheden om veel te kunnen leren, is een van de redenen waarom veel mensen personal assistant worden. Werken als personal assistant betekent trouwens wel dat je enige mate van flexibiliteit moet hebben, als personal assistant heb je namelijk allesbehalve een 9-tot-5-baan.

Opleiding tot personal assistant

Er zijn verschillende opleidingen waar je kennis en skills opdoet die je nodig hebt om personal assistant te worden. Schoevers is een van de bekendste opleidingsinstituten, maar ook aan het ROC Nederland kun je een opleiding tot personal assistant volgen. Daarnaast kun je op internet heel veel verschillende trainingen – veelal thuisopleidingen – vinden die een goede opstap zijn naar een loopbaan als personal assistant.

Personal assistant vacatures bij Het PA Bureau

Op de website van Het PA Bureau vind je verschillende vacatures voor personal assistants. Elke vacature voor een personal assistant is uniek: elk bedrijf en elke leidinggevende heeft andere wensen en eisen aan haar of zijn personal assistant. Alle vaardigheden en taken van de personal assistant beschrijven we uitgebreid in onze PA-vacatures. We hebben vacatures voor junior personal assistants of senior personal assistants, maar ook voor freelance personal assistants en interim personal assistants. Dus of je nou net je eerste stappen als personal assistant wil zetten, of al vele jaren in het vak zit, bij Het PA Bureau hebben we vrijwel altijd een PA-vacature die bij je past. We hebben vacatures voor personal assistants in heel Nederland: bedrijven zoeken naar personal assistants in Amsterdam, personal assistants in Rotterdam en alle andere regio’s.

Bekijk hier al onze vacatures voor personal assistant.

Personal assistant vacatures in Amsterdam

Het kantoor van Het PA Bureau staat in Amsterdam. Een groot deel van ons netwerk zit hier, waardoor we veel vacatures voor een personal assistant in Amsterdam hebben. Maar dat geldt ook voor andere steden: we hebben ook veel vacatures voor personal assistants in Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Maar onze blik en netwerk reiken veel verder dan alleen de Randstad, op onze website vind je vacatures voor personal assistants in heel Nederland.

Transparantie staat bij ons hoog in het vaandel. Daarom benoemen we in de vacatureteksten gewoon welk bedrijf een personal assistant zoekt, vertellen we meer over dat bedrijf en doen we daarnaast een apart interview met de persoon die je als personal assistant gaat ondersteunen. Daarmee kun je als zoekende personal assistant een hele goede inschatting maken of de rol, het bedrijf en de persoon die je zou gaan ondersteunen bij jou passen.

Lees ook: 5 dingen om op te letten bij een personal assistant-vacature

Salaris personal assistant 2024

Het salaris van een personal assistant verschilt logischerwijs per bedrijf. Natuurlijk spelen je jaren werkervaring, opleidingsniveau, takenpakket en de branche waarin je werkt een rol. De stad of regio speelt trouwens ook een rol: het salaris van een personal assistant in Amsterdam ligt hoger dan van een personal assistant buiten de Randstad. Dat maakt de vraag ‘Wat verdient een personal assistant?’ niet zo gemakkelijk om te beantwoorden. Gelukkig kunnen we wel iets zeggen over het gemiddelde salaris dat een personal assistant in 2024 verdient: dat ligt gemiddeld tussen € 4.500 en € 5.500 bruto per maand, op basis van een fulltime dienstverband. Maar nogmaals: dit is een richtlijn en zeker geen onomstotelijke waarheid.

Secundaire arbeidsvoorwaarden personal assistants

Naast het salaris dat je als personal assistant verdient, komt de rol vaak met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk daarbij aan een telefoon en laptop van de zaak, maar ook bonussen, een pensioenregeling en flexibele werktijden. Met name die laatste zijn een van de secundaire arbeidsvoorwaarden waar veel personal assistants blij mee zijn. Sommige leidinggevenden verwachten dat je als personal assistant ook buiten kantooruren bereikbaar bent, dat hoort nou eenmaal een beetje bij de rol. Tegelijkertijd staat daar tegenover dat je ook niet elke dag steevast om negen uur op kantoor moet zijn. Ook de pensioenregeling is een fijne secundaire arbeidsvoorwaarde. Vaak zijn er ook nog andere mogelijkheden voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Bespreek dit vooral in je sollicitatiegesprek of tijdens je salarisonderhandeling.

Er is geen aparte cao voor personal assistants. Vanuit Het PA Bureau zullen we ons altijd inzetten voor een salaris dat past bij jouw rol en waarde voor het bedrijf. Juist omdat personal assistants zo’n belangrijke bijdrage leveren aan het succes van de persoon die ze ondersteunen, zijn wij van mening dat ze daarvoor ook eerlijk beloond moeten worden. Wij zijn altijd transparant over het salaris, zowel naar kandidaten als naar opdrachtgevers. Idealiter vermelden we het salaris ook bij de vacature, hoewel dat soms wat lastig is omdat het salaris vaak afhankelijk is van de ervaring van de kandidaat. Indien mogelijk vermelden we dan een salarisrange.

Je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden staan vrijwel altijd op de agenda tijdens je sollicitatiegesprek. Dit zijn nog 7 andere goede vragen om tijdens je sollicitatiegesprek te stellen.

 

Vind de ideale personal assistant via Het PA Bureau

Het PA Bureau wordt geroemd als dé partner in het vinden van de beste personal assistants. Voor elk type bedrijf en elke executive vinden wij de personal assistant die naadloos aansluit bij de wensen, eisen en werkwijze van het bedrijf en de persoon die zij of hij ondersteunt. Daar gaan meerdere gesprekken en interviews aan vooraf, waarin we altijd de vraag achter de vraag stellen om er zeker van te zijn dat we precies weten waar de kandidaten en de opdrachtgever naar op zoek zijn. Onze deskundigheid en doortastendheid stelt ons elke keer weer in staat de perfecte match te maken.

Mogen we ook voor jouw organisatie op zoek naar de ideale personal assistant? Neem contact op met een van onze consultants om te kijken wat Het PA Bureau voor jou kan betekenen.

Vacatures bij Het PA Bureau

Hopelijk heb je nu een all-round beeld van wat een personal assistant doet, de taken en verantwoordelijkheden die erbij horen, en het salaris dat een personal assistant in 2024 verdient. Op de website van Het PA Bureau vind je nog veel meer blogs waarin je informatie kunt vinden over personal assistants. Ook kom je in onze rubriek ‘Inside the Life of’ regelmatig interviews tegen met assistants, waaronder het interview met Shirley, Personal Assistant bij Copenhagen Infrastructure Partners.

Ben je zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging als PA? Bekijk vooral ons huidige aanbod voor vacatures. Hopelijk staat jouw droombaan er tussen! Volg Het PA Bureau op LinkedIn om altijd op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures. Of neem contact met ons op!

Lees ook ons uitgebreide overzicht over de andere support-rollen waar Het PA Bureau in bemiddelt: