Interview

Interview Jacob Olie Het PA Bureau

Even voorstellen: Jacob Olie, 44 jaar, vader van drie kinderen en Managing Director van Eurofins Clinical Diagnostics Benelux. In die laatste rol heeft hij een glashelder doel voor ogen: de zorg in Nederland verbeteren. Een motivatie die niet kan worden losgekoppeld van zijn eigen geschiedenis, die zijn drive om écht iets te veranderen alleen maar versterkt. “Dat ik voor deze rol gevraagd werd, was een toeval dat geen toeval was.”

Interview

Andere lijn der verwachtingen

Een baan in de medische diagnostiek lag voor Jacob niet echt in de lijn der verwachtingen. Hij heeft een technische achtergrond en werkte de afgelopen vijftien jaar vooral voor internationale, commerciële corporates, in binnen- en buitenland. Als in 2016 zijn eerste dochter geboren wordt, komt Jacob noodgedwongen in aanraking met de medische wereld. “Toen onze dochter 3,5 week oud was, raakte ze besmet met de zogenaamde Groep B streptokokkenbacterie (GBS). Vier dagen later overleed ze aan een hersenvliesontsteking. Na haar overlijden ben ik me enorm gaan inlezen in bacteriële besmettingen bij pasgeborenen en allerlei andere medische zaken. Een ongelooflijk verdrietige tijd.”

Jacob Olie, Managing Director bij Eurofins Clinical Diagnostics 

Grote ambities

Als Jacob in 2018 door Eurofins wordt benaderd met de vraag of hij de medische diagnostiek-tak in België en Nederland op wil zetten, voelt dat als een typisch geval van ‘meant to be’. Jacob: “Om na zo’n intens verdrietige gebeurtenis de kans te krijgen bij te kunnen dragen aan betere zorg in Nederland, voelde ontzettend goed. En dat voelt het vier jaar later nog steeds. De zorg moet beter, daar is iedereen van overtuigd. Het proces van diagnosticeren zo kort en efficiënt mogelijk inrichten, is een geweldige stap in de juiste richting. Het geeft veel voldoening om op deze manier een maatschappelijke rol te kunnen vervullen, en ik ben blij en dankbaar dat ik die kans gekregen heb.”

Jacob’s ambities met Eurofins zijn groot. Om zijn doelen te kunnen realiseren, is een goede Executive Assistant onmisbaar. “Een ondernemend type en klankbord waar ik dingen aan kan overlaten, wetend dat het goedkomt. Iemand die beslissingen durft te nemen en weet dat fouten maken daarbij hoort. Daar hoef je niet van in de stress te schieten, integendeel. We houden ons hier met 1001 dingen tegelijk bezig, het is niet meer dan logisch dat er af en toe iets verkeerd gaat. C’est la vie, maak je niet druk, we lossen het wel op. Bovenal wil ik dat je met plezier naar je werk gaat, en dat plezier behoudt.”

Loskoppelen van werk is belangrijk

Zelf heeft hij dat plezier ook volop. Zowel op werk als thuis, waar Natalia en hun drie kinderen op hem wachten. “Ik probeer elke dag op tijd thuis te zijn, zodat ik samen met Natalia en de kinderen kan eten. Ze zijn 5, 3 en 1, dus het is altijd een lekker drukke bedoening. Als de kinderen in bed liggen en Natalia en ik bijgekletst hebben, sla ik meestal rond een uur of negen m’n laptop nog even open. Maar af en toe volledig loskoppelen van werk is ook belangrijk. Ik kan dat het beste op het water, liefst met de kinderen in onze zeilboot op het IJsselmeer. Natalia doe ik daar geen plezier mee, dus vaak gaat er een vriend mee. Water is altijd mijn happy place geweest – als kind was ik fanatiek waterpoloër. Dat doe ik nu niet meer, de meeste vrije tijd gaat op aan ballet- en zwemlessen van de kinderen. Gelukkig kan ik daar net zo van genieten.”