Interview

Interview Nikita Brameijer Het PA Bureau

Als middelbare scholier schreef Nikita (38) een werkstuk over het Nederlandse belastingstelsel. Niet per se het meest voor de hand liggende thema. “Ik vond belastingen altijd al interessant. Maar dat ik er ooit m’n werk van kon maken,had ik nooit gedacht.” Vandaag de dag staat ze aan het roer van haar eigen fiscaal adviesbureau, Fiscaliade. Het PA Bureau zoekt voor haar een Personal Assistant. Een korte kennismaking met Nikita.

 

Nikita is geboren en getogen in Friesland. Na haar middelbare school verhuist ze naar Groningen om Rechten en American Studies te studeren. Twee studies ja, want aan ambities geen gebrek bij Nikita. American Studies laat ze echter na een tijdje voor wat het is – ‘te zweverig en abstract’ – en wijdt zich volledig aan de rechtenstudie. “Belastingrecht vond ik een van de meest interessante vakken. Vergeleken met andere rechtsgebieden was dit heel concreet en praktisch, dat sprak me aan. Ook realiseerde ik me dat al mijn studiegenoten de nieuwe gebroeders Anker of Bram Moszkowicz wilden worden, dus dat ik me beter ergens anders in kon specialiseren. Eén plus één is nog altijd twee, dus koos ik voor belastingrecht.”

Na haar studie begint ze bij PricewaterhouseCooper (PwC). Op haar eerste dag weet ze al dat ze er geen jaren zou blijven. “Ik wist al snel dat ik in zo’n grote multinational niet goed tot m’n recht zou komen. Na 2,5 jaar nam ik ontslag. Ik wilde het anders doen, beter. Klanten écht helpen, dat wilde ik. En dus begon ik voor mezelf. Ik was pas 27, had amper geld op m’n spaarrekening, maar wel een rotsvast vertrouwen dat het beter kon. Irrationeel ben ik zeker niet, maar ik laat me ook niet graag leiden door angst. Daarnaast, als het niet zou lukken, dan zou ik gewoon weer ergens anders gaan werken.”

 

Huiselijke mix van werk en privé
Zover kwam het nooit. Het lukte namelijk wél, en hoe. Klanten vonden snel hun weg naar Fiscaliade; het team breidde snel uit. Anno nu telt Fiscaliade bijna 25 medewerkers. Met de opening van twee nieuwe vestigingen in Groningen en Rotterdam neemt dat aantal alleen maar toe. Naast Nikita werkt haar man ook in het bedrijf, dat in hun woonboerderij in het buitengebied van Zwolle gehuisvest is. “Je hoort vaak mensen zeggen dat werk en privé door elkaar heen lopen. Bij ons is dat behoorlijk letterlijk het geval,” lacht Nikita.

Het kantoor en het woonhuis zijn slechts door een deur gescheiden. De kinderen – Aurélie (5), Sylvan (3) en Cédric (vijf maanden) – houden zich netjes aan de regel: ‘overdag niet het kantoor in komen’. Overigens staat er voor eind dit jaar een verbouwing gepland waardoor het kantoor volledig los van het huis wordt getrokken. Saai is het bij Fiscaliade sowieso nooit. Er wordt op kantoor hard gewerkt, maar minstens zo hard gelachen. “We lunchen elke dag met het hele team aan onze keukentafel. Als ik soms al die mensen zie zitten, bekruipt me een gevoel van trots dat ik dit toch maar voor elkaar heb gebokst. Eenzelfde gevoel van trots had ik vorig jaar tijdens een congres dat we voor onze klanten organiseerden. Er zaten zo’n honderdvijftig mensen in de zaal. Na afloop werden we bedolven onder de complimenten. Dat we het zo goed doen en of we alsjeblieft altijd hun persoonlijke adviseur willen blijven, hoe groot we ook worden. Dat vind ik het mooiste compliment dat je kunt krijgen. Het menselijke contact vind ik een van de belangrijkste en leukste aspecten van mijn werk, zowel met klanten als collega’s.”

Welk advies geeft ze die collega’s op hun eerste dag bij Fiscaliade? “Om vooral veel vragen te stellen en niet in een hoekje te gaan zitten afwachten. Proactief zijn vind ik echt een must. Fouten maken mag, als je er maar van leert. Als je proactief bent en het vertrouwen verdiend hebt, kun je bij ons enorm veel leren en jezelf volop ontwikkelen.”