Interview

Interview Toon Martens Het PA Bureau

Als de 18-jarige Toon Martens Germaanse Talen studeert aan de Universiteit van Antwerpen, heeft hij nog geen idee dat zijn toekomst elders ligt. Literatuur is zijn grote liefde, muziek speelt dan nog niet echt een rol. Life has other plans. Vijftien jaar later is Toon directeur bij Sony Music, als een van de jongste directeuren van de platenmaatschappij ooit. Het PA Bureau zocht met plezier een nieuwe Executive Assistant voor Toon.

Sony Music

"Mijn loopbaan is heel snel gegaan"

Na het afronden van drie universitaire studies en omzwervingen (o.a. in de theaterwereld) komt Toon in 2013 bij het bedrijf terecht. “Mijn loopbaan bij Sony Music is héél snel gegaan. Het hielp dat de eerste artiest die ik tekende, Mr. Probz, meteen een grote hit scoorde met ‘Waves’. Daardoor stond ik in het hele bedrijf wereldwijd op de kaart. Ik werkte er pas drie jaar toen ik directeur werd – het eerste jaar samen met iemand anders, sinds 2017 alleen.

 

 Toon Martens

Ontzettend eager

Als 33-jarige aan het roer staan van een miljoenenbedrijf, ga er maar aan staan. “Ik was jong, ontzettend eager, en vond dat ik alles moest kunnen. Die ‘Superman’-rol heb ik een paar jaar volgehouden, totdat ik twee jaar geleden aan een traject begon waarin ik mijn eigen leiderschap onder de loep ben gaan nemen. Het was een behoorlijke eye-opener. Ik ben gaan inzien dat leiderschap bij jezelf begint, en hoeveel impact mijn rol heeft – zowel op mezelf als op anderen. Als ik altijd zeg dat ik alles kan, nooit laat zien dat ik ook wel eens onzeker ben en consequent doe of een dag 26 uur heeft, dan laat ik impliciet aan medewerkers zien dat dat nodig is om hier succesvol te zijn. Sindsdien stel ik me veel eerlijker en kwetsbaarder op. Hoe meer ik dat doe en erover praat, hoe normaler het wordt. In mijn reis – die nooit afgelopen is, maar een ongoing proces – neem ik dan ook alle collega’s mee. Hoe meer we allemaal snappen waar het om gaat en dezelfde taal spreken, hoe meer we echt iets kunnen veranderen en een werkplek kunnen creëren waarin iedereen gelukkig is.”

Verbinder

Gelukkig is Toon ook maar een mens, en dus niet onfeilbaar. “Ik verval heus nog weleens in oude patronen,” glimlacht hij. “Gelukkig wijzen mensen om me heen me daar meteen op. Vroeger zou ik daar geïrriteerd van raken, nu moet ik om mezelf lachen. Dat is goed, want dan haal je meteen de angel uit een situatie. Maar ik kan niet ontkennen dat ik nog steeds emotioneel kan reageren, dat is ook een beetje de aard van het beestje. Tegelijkertijd ben ik ook een enorme verbinder die heel graag het verschil maakt. Iemand met een bepaald talent verder helpen, geeft me verreweg de meeste voldoening. Dat kan een artiest met een fantastisch liedje zijn, maar ook een collega die tegen een moeilijk gesprek aanhikt. Als ik er voor iemand kan zijn en we samen iets moois neerzetten of doen, ben ik intens tevreden.”

Hoe meer hobby’s, des te makkelijker het afschakelen

Andersom maken mensen dat verschil ook graag voor Toon. Op zijn veertigste verjaardag verraste het bedrijf hem ‘s morgens met een persoonlijk video-optreden van een van zijn favoriete artiesten, Bart Peeters. Op de melodie van een van Toons lievelingsliedjes zong Peeters een speciaal voor Toon gemaakte tekst. “Ik was totaal overdonderd. Die ochtend kwam er voor mij heel veel samen: het geluk dat ik met mijn muzikale helden mag samenwerken, en dat met zulke bijzondere mensen. De afgelopen tien jaar bij Sony Music heb ik heel veel geweldige momenten meegemaakt, maar dit was wel een van de absolute hoogtepunten.”

Afschakelen van werk kan Toon sinds zijn ‘transformatie’ ook steeds beter. “Vroeger deed ik dat niet, dan bleef ik ook tijdens vakantie mails checken en overal bovenop zitten. Maar ook hier geldt: als ik dat doe, wat voor voorbeeld geef ik dan aan de rest van het bedrijf? Natuurlijk kan ik in mijn rol niet helemaal verdwijnen, maar disconnecten kan zeker wel. Als er echt iets dringends is, weet m’n PA me wel te vinden.”

Genoeg hobby’s

Hoe meer hobby’s, des te makkelijker het afschakelen. Gelukkig heeft Toon er genoeg. “Ik ben fervent fietser, speel gitaar, kook en lees graag – dat laatste niet zoveel als ik zou willen. Maar m’n allergrootste liefdes zijn mijn drie zoons van 7, 4 en tien maanden. Meestal kiezen zij wat we gaan doen. Bij mooi weer is dat buiten voetballen of een stukje fietsen met de oudste,  maar we kunnen ook binnen een videogame spelen. Het maakt me niet uit wat we doen, ik vind het alleen al heerlijk om samen met ze te zijn.”

Bekijk de vacature als Executive Assistant van Toon bij Sony Music:

Vacature

Deze vacature bij Sony Music is inmiddels vervuld, maar bekijk vooral de andere vacatures voor executive assistant die we momenteel bij Het PA Bureau hebben.