Het PA Bureau
Als je een vacature voor een leuke rol ziet, wil je sowieso uitgenodigd worden voor een gesprek. De sleutel tot succes? Een cv dat goed in elkaar steekt en overtuigt. We vragen Nina Huisman, Consultant bij Het PA Bureau, hoe een goed cv er volgens haar uitziet. “Een goed cv is kort en bondig, maar tegelijkertijd volledig én persoonlijk.”
Er wordt vaak gezegd dat recruiters in zeven seconden bepalen of ze een cv interessant vinden. “Zeven seconden is wel héél kort, maar langer dan een minuut heb ik niet nodig,” zegt Nina. Ze begon haar carrière als executive assistant bij Top of Minds, het moederbedrijf van Het PA Bureau. “Daar leerde ik de fijne kneepjes van het assistants-vak. Ook leerde ik waar recruiters en organisaties naar zoeken in een kandidaat.” Nu ze zelf consultant is, beoordeelt Nina dagelijks tientallen cv’s. We vroegen haar naar tips en tricks.
1. Een foto maakt een cv persoonlijker
Ik weet dat niet iedereen een foto bij haar of zijn cv wil plaatsen. Daar heb ik alle begrip voor. Maar voor mij sta je zonder foto toch een klein beetje met 1-0 achter. Een foto helpt me om een beeld te krijgen bij jou als kandidaat – mét foto voelt het alsof ik niet naar een tekst, maar naar een persoon kijk. Kies voor een professionele foto die energie en enthousiasme uitstraalt.
2. Spelfouten zijn uit den boze
Dit geldt natuurlijk voor alle recruiters, maar voor mij is het extra belangrijk. Als Het PA Bureau zoeken wij immers de beste assistants om executives in het hoogste segment te ondersteunen. Dat vraagt om professionaliteit, nauwkeurigheid en een kritische blik. En om een foutloze beheersing van het Nederlands. Voor veel functies wordt tegenwoordig ook verwacht dat je uitstekend Engels kunt spreken en schrijven. Hoe dan ook, spelfouten zijn een no-go.
3. Cv-opmaakwebsites zijn handig, maar niet onderscheidend
Er zijn veel websites waar je een standaard lay-out voor een cv kunt kiezen. Daarmee maak je makkelijk een cv dat er mooi uitziet. Op zich niks mis mee, maar ik vind het persoonlijk wel jammer dat veel cv’s er daardoor hetzelfde uitzien. Als je je cv zelf opmaakt, onderscheid je je van andere cv’s en val je dus meer op.
4. Benadruk aansprekende projecten en stappen die je hebt gemaakt
De opmaak is belangrijk, maar de inhoud van je cv is uiteindelijk doorslaggevend. Natuurlijk kijk ik vrijwel meteen naar namen van organisaties waar je hebt gewerkt, hoe lang en op welk niveau. Uit een langer dienstverband blijkt loyaliteit. Ook is het belangrijk om te laten zien welke stappen je binnen een organisatie gemaakt hebt. Bijzondere projecten waar je betrokken bij was of geleid hebt, trainingen die je hebt gevolgd, dat soort zaken.
Lees ook: Deze vaardigheden mogen niet ontbreken op het cv van een assistant
5. Voorkom gaten
Heb je een sabbatical gehad? Een tijdje gefreelanced? Moeder geworden en een paar maanden verlof extra gepakt? Schrijf het op zodat er geen gaten in je cv vallen. Of dat die gaten in ieder geval verklaard zijn.
Tot slot nog een paar algemene tips
- Zorg dat je naam, woonplaats en contactgegevens (email en telefoonnummer) op je cv staan
- Zet je opleidingen en werkgevers in chronologische volgorde, waarbij je vanuit het heden naar het verleden werkt. Dus je laatste werkgever en opleiding staan bovenaan.
- Beperk het overzicht van je werkzaamheden en verantwoordelijkheden tot een bondige opsomming.
- Als je een korte bio over jezelf schrijft, doe dat dan niet in de derde persoon, maar in de ik-vorm. Dat maakt het persoonlijker.
- Ben je ergens minder goed in? Benoem het dan niet.
- Zorg dat je cv niet te lang is. Voor een junior/medior assistant is twee pagina’s de max; een senior assistant mag er een pagina bij, maar echt maximaal drie pagina’s.
Kortom: een sterk cv is de eerste stap naar je droombaan. Doe je voordeel met deze tips. Succes!
Lees voor nog meer tips dit blog: Een goed cv opstellen, hoe doe je dat?