Blog

5 dingen om op te letten bij een Personal Assistant-vacature Het PA Bureau

Wie op dit moment zoekt naar een nieuwe baan, heeft een streepje voor. De markt is gunstig: er zijn momenteel meer banen dan kandidaten. Dat maakt dat je kritisch kunt zijn. Dat is ook niet meer dan verstandig, het zou zonde zijn als je aan een baan begint om er na een paar maanden achter te komen dat het niets voor je is. Hieronder noemen we enkele zaken in vacatureteksten waaruit je meestal goed kunt opmaken of de baan en het bedrijf bij je passen.

Blog

1. Spreekt de tone of voice je aan?

Is het taalgebruik formeel, word je met ‘U’ aangesproken en is de tekst over het algemeen nogal zakelijk? Dan is dat waarschijnlijk ook de cultuur op de werkvloer. Hoe een bedrijf schrijft, is vaak ook hoe een bedrijf is en hoe mensen in de organisatie met elkaar omgaan. Als je zelf een vlot, creatief type bent dat heel informeel met mensen omgaat, is dit misschien niet helemaal het bedrijf voor jou.

2. Welke eigenschappen en vaardigheden zijn musthaves?

 

Naast taken en verantwoordelijkheden, staat in een vacature voor een personal assistant ook de eigenschappen en criteria waar de ideale kandidaat aan voldoet. Voor een rol als PA zijn dat vaak eigenschappen als ‘flexibel’, ‘proactief’, ‘initiatiefrijk’ en ‘stressbestendig’. Maar daarnaast worden ook regelmatig andere vaardigheden gevraagd, zoals ervaring met bepaalde programma’s en systemen, of goede beheersing van de Engelse taal. Jammer, maar waar: als je niet aan de gestelde eisen voldoet, heeft het waarschijnlijk niet heel veel zin om te solliciteren.

Wat doet een personal assistant eigenlijk precies? Lees het in ons blog: Inside the job – taken van een PA.

3. Lees door clichés heen

Eerlijk is eerlijk: vacatureteksten staan soms bol van clichés. Nou zijn clichés vaak waar, maar soms zeggen ze vrij weinig. Zo lees je vaak dat je ergens de ‘spin in het web’ zult zijn, en dat je vooral ‘geen 9-tot-5 mentaliteit moet hebben’. Op zich niks mis mee, maar het is verstandig om in een gesprek goed te vragen wat er precies bedoeld wordt. Een ‘spin in het web’ zijn klinkt mooi, maar het kan ook betekenen dat je geen echte eigen taken hebt, maar overal maar een beetje inspringt. En een 9-5 mentaliteit heeft bijna niemand, maar je wil natuurlijk wel een beetje weten hoe flexibel en beschikbaar je buiten kantooruren precies moet zijn.

4. Staat duidelijk beschreven wat je écht gaat doen?

 

Het is een van de dingen die wij in onze vacatureteksten altijd zo concreet mogelijk proberen te doen: beschrijven wat je verantwoordelijkheden en taken als personal assistant precies zijn. Hoeveel mensen ga je ondersteunen; geldt het alleen voor zakelijke, of ook voor privé-aangelegenheden en wordt er van je verwacht dat je regelmatig mee op reis gaat? Dat soort zaken is belangrijk om te weten voordat je solliciteert en om verrassingen te voorkomen. Als je het idee hebt dat de daadwerkelijke functieomschrijving niet heel duidelijk is, vraag daar nadrukkelijk naar tijdens of zelfs voordat je op gesprek gaat.

5. Word je enthousiast van het hele plaatje?

Zoals voor zoveel zaken geldt: je gevoel is de belangrijkste raadgever. Als je tijdens het lezen van de vacature merkt dat je enthousiast wordt: over wat het bedrijf doet, over de rol en over de tone of voice, dan staan eigenlijk alle seinen op groen om te solliciteren. Kortom: zorg voor een ijzersterk cv, schrijf er een overtuigende motivatiebrief bij en op naar die nieuwe droombaan!

Bekijk ons volledige aanbod van vacatures voor PA’s en andere assistant-functies op de vacature pagina.