3. Stel jezelf kort en krachtig voor onder ‘Samenvatting’
Dit is je kans om in een paar zinnen te vertellen wie je bent en hoe je waarde kunt toevoegen voor een organisatie. Vermijd vaag of populair taalgebruik, schrijf een tekst die bij vrijwel elke organisatie in de smaak valt. Ook hier geldt dat zoekwoorden relevant zijn, dus als je in Google’s zoekresultaten gevonden wil worden als office manager of directiesecretaresse, kan het geen kwaad om die woorden in deze ‘pitch’ nog een keer te gebruiken.
Voorbeeld van een ‘About’ in een goed LinkedIn-profiel:
Collega’s kennen me als een energieke, gestructureerde en uiterst stressbestendige personal assistant. De afgelopen tien jaar vervulde ik die rol voor executives en directeuren bij verschillende bedrijven, van start-ups tot corporates. Agendabeheer, mailboxen bijhouden, internationale reizen en evenementen organiseren: ik doe het allemaal met plezier, passie en ongelooflijk veel oog voor detail.
4. Zorg dat je LinkedIn-profiel altijd up-to-date is
Een open deur, maar we tikken ‘m toch even in. Niets zo killing als een Linkedin-pagina die niet bijgewerkt is.
5. Zorg dat recruiters weten dat je ‘open to work’ bent
Dat kan door onder je profielfoto op ‘Open to’ te klikken, en daar aan te geven dat je ‘open to work’ bent, of dus door in je headline te noemen dat je beschikbaar bent. Zo weten organisaties en recruiters dat ze contact met je op kunnen nemen. Handig: je kunt bij ‘Open to’ zelf instellen wie dat wel en niet mag zien – handig als je nog ergens werkt en liever niet hebt dat je werkgever weet dat je erover denkt weg te gaan.