Het PA Bureau

5 tips voor een goed LinkedIn-profiel Het PA Bureau

Als je solliciteert bij een bedrijf, is het vaak het eerste wat men doet: je LinkedIn-profiel checken. Ook wij bij Het PA Bureau gebruiken LinkedIn om goede kandidaten te vinden. Een goed LinkedIn-profiel is dus geen nice-to-have, maar een absolute must. In dit blog geven we je vijf tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren.

Blog

1. Gebruik bij je LinkedIn-profiel een professionele profielfoto

Geen zonnig vakantiekiekje op het strand, met je hond of kinderen erbij: gewoon een professionele, goede foto waar je recht in de camera kijkt, liefst met een zo rustig mogelijke achtergrond. Geen foto plaatsen is eigenlijk geen optie: onderzoek toont aan dat LinkedIn-profielen zonder foto maar liefst zeven keer minder bekeken worden dan profielen mét foto.

Naast je profielfoto kun je ook de omslagfoto aanpassen. Dat is iets minder belangrijk dan je profielfoto, maar kan je LinkedIn-profiel een frisse, opvallende uitstraling geven. Heb je zelf geen geschikte omslagfoto? Op internet zijn er veel te vinden die je gratis kunt personaliseren en gebruiken, zoals op Canva, Pinterest of via de website LinkedIn Backgrounds.

2. Schrijf een goede headline

De headline of kopregel is eigenlijk de titel van je LinkedIn-profiel. Hij staat meteen onder je naam en wordt letterlijk door Google overgenomen. Vertel daar in zo weinig mogelijk woorden welke functie je momenteel vervult en bij welk bedrijf je dat doet. Let op: je krijgt maximaal 220 tekens, maar na tachtig tekens wordt de regel afgebroken – op mobiel zelfs na dertig karakters al! Een voorbeeld: Personal Assistant bij Tony Chocolonely of Executive Assistant bij Eurofins. Op zoek naar een nieuwe baan? Dan kun je dat in deze regel prima duidelijk maken, bijvoorbeeld door een headline als ‘Enthousiaste personal assistant op zoek naar een nieuwe uitdaging’.

Goed om te weten: recruiters zoeken vaak op functietitels als ze op zoek zijn naar kandidaten. Nóg een reden om je (gewenste) functie in de headline te vermelden!

3. Stel jezelf kort en krachtig voor onder ‘Samenvatting’

Dit is je kans om in een paar zinnen te vertellen wie je bent en hoe je waarde kunt toevoegen voor een organisatie. Vermijd vaag of populair taalgebruik, schrijf een tekst die bij vrijwel elke organisatie in de smaak valt. Ook hier geldt dat zoekwoorden relevant zijn, dus als je in Google’s zoekresultaten gevonden wil worden als office manager of directiesecretaresse, kan het geen kwaad om die woorden in deze ‘pitch’ nog een keer te gebruiken.

Voorbeeld van een ‘About’ in een goed LinkedIn-profiel:
Collega’s kennen me als een energieke, gestructureerde en uiterst stressbestendige personal assistant. De afgelopen tien jaar vervulde ik die rol voor executives en directeuren bij verschillende bedrijven, van start-ups tot corporates. Agendabeheer, mailboxen bijhouden, internationale reizen en evenementen organiseren: ik doe het allemaal met plezier, passie en ongelooflijk veel oog voor detail.

4. Zorg dat je LinkedIn-profiel altijd up-to-date is

Een open deur, maar we tikken ‘m toch even in. Niets zo killing als een Linkedin-pagina die niet bijgewerkt is.

5. Zorg dat recruiters weten dat je ‘open to work’ bent

Dat kan door onder je profielfoto op ‘Open to’ te klikken, en daar aan te geven dat je ‘open to work’ bent, of dus door in je headline te noemen dat je beschikbaar bent. Zo weten organisaties en recruiters dat ze contact met je op kunnen nemen. Handig: je kunt bij ‘Open to’ zelf instellen wie dat wel en niet mag zien – handig als je nog ergens werkt en liever niet hebt dat je werkgever weet dat je erover denkt weg te gaan.

Nog meer tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren

Naast deze tips zijn er nog meerdere dingen die je kunt doen om je LinkedIn-profiel te optimaliseren, zoals:

  • Beschrijf helder wat je bij verschillende organisaties hebt gedaan en benoem je competenties. Tip: focus liever op wat je in je rol bereikte, in plaats van een lange bulleted list met je verantwoordelijkheden op te sommen;
  • Aanbevelingen van eerdere werkgevers kunnen enorm waardevol zijn, dus vraag daar vooral om;
  • Zorg dat je contactgegevens ingevuld en zichtbaar zijn;
  • Last but zeker not least: vermijd taal- en spelfouten.

Voorbeeld van een goed CV

Naast een goed LinkedIn-profiel, is een sterk, up-to-date cv ook essentieel. We geven je graag een voorbeeld van een goed cv in ons artikel ‘Een goed cv maken, hoe doe je dat?

Nog meer tips voor de ideale voorbereiding voor je sollicitatiegesprek?

Als je dit blog interessant vond om te lezen, wil je de volgende blogs waarschijnlijk ook aan je leeslijst toevoegen:

Vacatures bij Het PA Bureau

Op zoek naar interessante vacatures voor personal assistant, executive assistant, office manager of management assistant? Bekijk vooral al onze vacatures.