Het PA Bureau

Sollicitatiegesprek voorbereiden met de STAR-methode

Op de site van Het PA Bureau vind je veel blogs over solliciteren en de ultieme voorbereiding voor je sollicitatiegesprek. In dat rijtje kan een blog over de STAR-methode uiteraard niet ontbreken.

Blog

Waarover ga je in dit blog lezen?
  • Wat is de STAR-methode?
  • Hoe gebruik je de STAR-methode tijdens je sollicitatie?
  • Sollicitatie met de STAR-methode
  • De STARR-methode
  • Voorbeeld van de STARRT-methode
  • STARR-methode in de praktijk
  • Meer tips ter voorbereiding van je sollicitatiegesprek

Wat is de STAR-methode?
De STAR-methode is een manier om gestructureerd en overtuigend antwoord te geven op vragen over jezelf. De techniek kun je uiteraard in verschillende gesprekken toepassen, maar vooral in een sollicitatiegesprek komt hij enorm goed van pas. Door gebruik te maken van de STAR-methode kun je gericht antwoord geven op vragen over jezelf en die vervolgens goed en gestructureerd onderbouwen.

 

De STAR-methode in je sollicitatiegesprek

De letters STAR staan voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Hieronder vertalen we de letters meteen concreet naar hun functie in het sollicitatiegesprek.

Situatie
Vertel iets over een situatie waarin je tijdens een vorige baan geconfronteerd werd met een uitdaging of dilemma. Kies voor een situatie die om een bepaalde reden echt ‘bijzonder’ was, bijvoorbeeld omdat het om een dilemma ging waarbij er veel op het spel stond, of een belangrijke presentatie voor een hele grote klant.

Taak
Benoem heel concreet wat in die situatie jouw taken en verantwoordelijkheden waren, en wat je specifiek in deze situatie wilde bereiken.

Actie
Wat heb je in die specifieke situatie gedaan om de uitdaging aan te gaan en je doel(en) te bereiken? Hoe ging dat? Slaagde je in je opzet? Wat had je achteraf bezien anders kunnen doen?

Resultaat
Wat was het resultaat van je inspanningen? Was dat ook wat je ermee wilde bereiken? Wat heb je van de ervaring geleerd? Vooral die leerpunten en inzichten zijn belangrijk om helder te benoemen. Werkgevers vinden het prettig om te horen dat je van elke ervaring – positief of negatief – probeert te leren.

Kortom: door tijdens je sollicitatie gebruik te maken van de STAR-methode geef je duidelijke antwoorden, kun je je vaardigheden goed over de bühne krijgen, illustreer je je verhaal met voorbeelden en toon je aan van ervaringen te leren.

Lees ook: Tips voor een goede voorbereiding voor je sollicitatiegesprek

Hoe gebruik je de STAR-methode tijdens je sollicitatie?

Recruiters en werkgevers maken in een sollicitatiegesprek vaak gebruik van de STAR-methode, al dan niet aangevuld met een extra R en/of T. Voor hen is de methode een hele geschikte techniek om een goed beeld te krijgen van hoe je je in een werksituatie gedraagt en handelt. Dat wil zij of hij weten om te bepalen of je geschikt bent voor de rol en de organisatie waar je solliciteert. Nu je dit weet, kun je je in de voorbereiding van je sollicitatiegesprek oefenen met de STAR-methode. Bepaal van tevoren welke situatie zich het best leent om te bespreken, en schrijf helder op welke taken, acties, resultaten, reflecties en eventuele transfers je daarbij kunt noemen. Als je het prettig vindt, kun je ook oefenen met een vriendin of vriend.

 

Sollicitatie met de STAR-methode

Hieronder geven we een concreet voorbeeld van een STAR-gedreven gesprek, maar niet voordat we een aantal algemene tips hebben gegeven:

  • Kies een situatie waar jouw bijdrage significant van waarde was. En zoals we eerder al aangaven: ga voor een situatie waar echt iets op het spel stond;
  • Stem de gekozen situatie. de vaardigheden en taken af op de competenties en verantwoordelijkheden die gevraagd worden bij de rol waarvoor je solliciteert. Zoom specifiek in op de verantwoordelijkheden en vaardigheden die benoemd worden in het functieprofiel;
  • Houd je verhaal concreet en beknopt, wijd niet te veel uit over minder belangrijke zaken. Vijf zinnen per stap is zo’n beetje de max. Als de interviewer meer wil horen, zal zij of hij daar wel om vragen;
  • Als je concrete cijfers hebt bij de resultaten, is dat een bonus. Hoeveel minder verzuim er dankzij jouw actie was bijvoorbeeld, of hoeveel kosten je het bedrijf hebt bespaard;
  • Bluffen of liegen is uit den boze;
  • Gebruik een situatie of voorbeeld uit het recente verleden. Hoe actueler, hoe beter.

 

De STARR-methode

Dit is geen spelfout; de STARR-methode bestaat ook. Die extra R staat voor Reflectie. Zoals wij de letters hierboven uitlegden, zit de reflectie eigenlijk al bij de R van resultaat inbegrepen. In de STARR-methode splits je die twee op. Dus dan houd je het bij Resultaat feitelijk en bespreek je alleen het concrete resultaat. In de STARR-methode blik je bij Reflectie uitgebreid terug op de inzichten en leermomenten die het je opleverde. Vragen waar je daarbij aan kunt denken zijn bijvoorbeeld: Was je tevreden over je aanpak? Hoe heeft deze situatie bijgedragen aan je ontwikkeling? Wat zou je in dezelfde situatie een volgende keer anders doen? De toevoeging van de R legt meer nadruk op je reflecterende, lerende vermogen.

Voorbeeld van de STARRT-methode

Soms wordt er naast die extra R ook een T toegevoegd: voor Transfer of Toepassen. Transfer staat in dit geval voor het vertalen van kennis, inzichten of een ervaring naar nieuw gedrag. Met andere woorden: hoe heb je je gedrag veranderd naar aanleiding van de situatie en je leerpunten?

STARR-methode in de praktijk

Situatie: Als Office Manager was ik naast het reilen en zeilen op kantoor ook verantwoordelijk voor een aantal HR-projecten. Een ervan was het stroomlijnen van het onboardingproces van nieuwe collega’s. Omdat het bedrijf veel last had van verzuim en verloop, was het juist zo ontzettend belangrijk dat het onboardingproces goed en geolied verliep.

Taak: Het was mijn taak om samen met het HR-team de ideale employee journey uit te stippelen en deze te vertalen naar een nieuw onboardingprogramma.

Actie: Ik nam onze vacatureteksten onder de loep, bracht in kaart hoe het contact met kandidaten verliep en keek mee met recruiters bij gesprekken. Ik sprak met (nieuwe) medewerkers over hun eerste ervaringen bij het bedrijf en won informatie in bij andere collega’s die bij het proces betrokken waren.

Resultaat: Nieuwe medewerkers gaven aan het nieuwe onboardingproces als plezierig en efficiënt te ervaren, wat hun enthousiasme, productiviteit en betrokkenheid bij het bedrijf enorm ten goede kwam. Het eerste jaar namen het verloop en het verzuim binnen de organisatie met ruim dertig procent af.

Reflectie: Ik ben tevreden over hoe het proces en de samenwerking met collega’s ging. Mijn leidinggevende gaf terug dat ik soms nóg duidelijker kon zijn in hoe ik mensen instructies gaf of vragen stelde. Daarna ging ik werken met gestandaardiseerde vragenlijsten. Volgende keer zou ik vanaf het begin met dat soort vragenlijsten werken, daardoor krijg je sneller meer en beter inzicht.

Meer tips ter voorbereiding van je sollicitatiegesprek

De STAR-methode oefenen is een van de vele manieren om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Op onze site vind je nog veel meer blogs met waardevolle tips, waaronder:

Vacatures bij Het PA Bureau

Ben je als personal assistant, directiesecretaresse, executive assistant, office manager, legal assistant of management assistant op zoek naar een leuke nieuwe uitdaging? Bekijk dan vooral ons huidige aanbod aan vacatures. Staat er eentje tussen die je aanspreekt? Neem dan vooral contact met ons op!