Het PA Bureau

Werken als directiesecretaresse: verantwoordelijkheden, salaris en meer

Wat in sommige organisaties een executive assistant heet, noemen ze in andere bedrijven een directiesecretaresse. Wat doet een directiesecretaresse, wat zijn de taken en vaardigheden en wat is het salaris van een directieassistent? Op deze pagina vertellen we alles over de rol van directiesecretaresse.

Het PA Bureau

Wat lees je op deze pagina?
  • Wat is een directiesecretaresse?
  • Taken van een directieassistent
  • Eigenschappen en vaardigheden van een directiesecretaresse
  • Werken als directiesecretaresse
  • Salaris van een directiesecretaresse 2024

 

Wat is een directiesecretaresse?

Allereerst even over de titel directiesecretaresse: die term wordt vaak door elkaar gebruikt met directieassistent of executive assistant. De naam kan weliswaar verschillen, maar wat de rol inhoudt, is vaak in grote lijnen hetzelfde: als directiesecretaresse ben je de rechterhand van de directeur of de gehele directie van een organisatie. In de praktijk betekent dit dat de directiesecretaresse de directeur en andere directieleden ondersteunt en zoveel mogelijk ontzorgt. Het grootste verschil met de personal assistant is dat je je als directiesecretaresse eigenlijk alleen op de zakelijke ondersteuning richt, waar de rol van een PA zich vaak ook in het privédomein begeeft. Als directiesecretaresse ben je vaak de belangrijkste schakel en gatekeeper tussen directie en interne en externe stakeholders. Met andere woorden: als mensen de directeur of directieleden willen spreken, moeten ze eerst langs jou. Omgekeerd geldt dat ook zo: als de directeur of de directie iets nodig heeft, vragen ze dat meestal eerst aan jou.

Taken van een directieassistent

Zoals vaak bij rollen in support staff, lopen taken en werkzaamheden regelmatig door elkaar heen en verschillen per werkveld en organisatie waar je voor werkt. Daarom kunnen we geen eenduidig lijstje taken van een directiesecretaresse of directieassistent opschrijven. Maar er zijn wel meerdere verantwoordelijkheden die je als directiesecretaresse vrijwel altijd op je neemt, zoals:

  • Agendabeheer
  • Mailboxen bijhouden
  • Zakelijke bijeenkomsten organiseren en notuleren
  • Internationale reizen voorbereiden
  • Vergaderingen voorbereiden en documenten opmaken

In grote lijnen zijn dit redelijk standaard verantwoordelijkheden van een directieassistent. In sommige organisaties geeft de directiesecretaresse ook leiding aan een team van assistants. Soms komen er ook nog bepaalde administratieve taken bij kijken.

Naast praktische taken, speel je als directiesecretaresse of executive assistant ook een inhoudelijke rol van betekenis. Je bent nauw betrokken bij projecten en gebeurtenissen, waardoor de directeur en/of directie je ook als klankbord kan gebruiken. Je denkt actief mee over de organisatie en bent goed op de hoogte van wat er op de werkvloer speelt. Ook daar heb je een schakelfunctie: je houdt de directie op de hoogte van ontwikkeling en geeft advies over wat de directie zou kunnen of moeten doen.

Eigenschappen en vaardigheden van een directiesecretaresse

Aan welke eigenschappen en vaardigheden moet een directiesecretaresse voldoen? Een goede directiesecretaresse is:

  • Organisatorisch sterk
  • Flexibel
  • Proactief
  • Nauwkeurig
  • Stressbestendig
  • Communicatief sterk (geschreven en gesproken)
  • Oplossingsgericht
  • Discreet
  • Representatief
  • Zelfstarter

Naast deze eigenschappen, is het ook belangrijk dat een directiesecretaresse altijd goed het overzicht houdt, oog voor detail heeft en heel goed prioriteiten kan stellen. Anno nu kunnen digitale vaardigheden als directiesecretaresse uiteraard ook niet ontbreken.

Werken als directiesecretaresse

Vrijwel elke grotere organisatie heeft wel een of meerdere directiesecretaresses in dienst. Van succesvolle startups, MKB, grote bedrijven als Ahold en Heineken – vrijwel al deze bedrijven hebben een directieassistant om de directie, de CEO of de Raad van Bestuur te ondersteunen. Of jij je als directiesecretaresse meer tot je recht voelt komen in een kleinere organisatie of juist bij een grote corporate, hangt van je persoonlijkheid af. Bij kleinere organisaties ben je vaak zelf ook wat operationeler bezig, terwijl je als directiesecretaresse bij een grote organisatie vaak wat meer aan het delegeren en coördineren bent.

Directiesecretaresses vinden hun werk vaak zo interessant en uitdagend omdat geen enkele dag hetzelfde is, en de taken en verantwoordelijkheden heel divers. Daarin verschillen directieassistants overigens niet van bijvoorbeeld executive assistants, office managers of personal assistants: die hebben het ook vaak over het brede scala aan verantwoordelijkheden van hun rol.

Opleiding tot directiesecretaresse

Als je directiesecretaresse wil worden, zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden. Ook op mbo-niveau zijn er secretariële opleidingen die een goede springplank zijn naar een carrière als directiesecretaresse. Maar in de praktijk kunnen ook vaak andere opleidingen goed aansluiten op het werk als directiesecretaresse, zoals bijvoorbeeld een hbo-opleiding Hotelmanagement.

Salaris directiesecretaresse 2024

Wat je als directiesecretaresse verdient, verschilt logischerwijs per bedrijf. Natuurlijk spelen je jaren werkervaring, opleidingsniveau, takenpakket en de branche waarin je werkt ook een belangrijke rol. De stad of regio speelt trouwens ook een rol: het salaris van een directieassistant in Amsterdam ligt hoger dan van een directiesecretaresse buiten de Randstad. Dat maakt de vraag ‘Wat verdient een directiesecretaresse’ niet zo gemakkelijk om te beantwoorden. Gelukkig kunnen we wel iets zeggen over het gemiddelde salaris dat een directiesecretaresse in 2024 verdient: dat ligt gemiddeld tussen € 4.000 en € 5.000 bruto per maand, op basis van een fulltime dienstverband. Maar nogmaals: dit is een richtlijn en zeker geen onomstotelijke waarheid.

Directiesecretaresse vacatures bij Het PA Bureau

Op de website van Het PA Bureau vind je vacatures voor directiesecretaresse bij uiteenlopende bedrijven. Bekijk vooral onze huidige vacatures om te zien of er een rol bij staat die je aanspreekt. Blijf ons vooral in de gaten houden via LinkedIn, waar we wekelijks nieuwe vacatures posten.

Andere vacatures voor support-staff

Support-professionals zijn voor organisaties geen nice-to-have, maar een must. Het zijn de gedreven directiesecretaresses, office managers, personal assistants, executive assistants en management assistants waardoor de leiders van een bedrijf kunnen excelleren. Als Het PA Bureau hebben we maar één doel: voor elk executive, partner of directie de perfecte assistant te vinden, en vice versa.

Lees meer over de verschillende business-support-rollen die wij voor jouw organisatie kunnen bemiddelen:

Neem vrijblijvend contact op met een van onze consultants om te bespreken hoe Het PA Bureau jouw organisatie kan helpen bij het vinden van de juiste support-professional. Bekijk vooral ons huidige aanbod van vacatures.