Wat is een directiesecretaresse?
Allereerst even over de titel directiesecretaresse: die term wordt vaak door elkaar gebruikt met directieassistent of executive assistant. De naam kan weliswaar verschillen, maar wat de rol inhoudt, is vaak in grote lijnen hetzelfde: als directiesecretaresse ben je de rechterhand van de directeur of de gehele directie van een organisatie. In de praktijk betekent dit dat de directiesecretaresse de directeur en andere directieleden ondersteunt en zoveel mogelijk ontzorgt. Het grootste verschil met de personal assistant is dat je je als directiesecretaresse eigenlijk alleen op de zakelijke ondersteuning richt, waar de rol van een PA zich vaak ook in het privédomein begeeft. Als directiesecretaresse ben je vaak de belangrijkste schakel en gatekeeper tussen directie en interne en externe stakeholders. Met andere woorden: als mensen de directeur of directieleden willen spreken, moeten ze eerst langs jou. Omgekeerd geldt dat ook zo: als de directeur of de directie iets nodig heeft, vragen ze dat meestal eerst aan jou.
Taken van een directieassistent
Zoals vaak bij rollen in support staff, lopen taken en werkzaamheden regelmatig door elkaar heen en verschillen per werkveld en organisatie waar je voor werkt. Daarom kunnen we geen eenduidig lijstje taken van een directiesecretaresse of directieassistent opschrijven. Maar er zijn wel meerdere verantwoordelijkheden die je als directiesecretaresse vrijwel altijd op je neemt, zoals:
- Agendabeheer
- Mailboxen bijhouden
- Zakelijke bijeenkomsten organiseren en notuleren
- Internationale reizen voorbereiden
- Vergaderingen voorbereiden en documenten opmaken
In grote lijnen zijn dit redelijk standaard verantwoordelijkheden van een directieassistent. In sommige organisaties geeft de directiesecretaresse ook leiding aan een team van assistants. Soms komen er ook nog bepaalde administratieve taken bij kijken.
Naast praktische taken, speel je als directiesecretaresse of executive assistant ook een inhoudelijke rol van betekenis. Je bent nauw betrokken bij projecten en gebeurtenissen, waardoor de directeur en/of directie je ook als klankbord kan gebruiken. Je denkt actief mee over de organisatie en bent goed op de hoogte van wat er op de werkvloer speelt. Ook daar heb je een schakelfunctie: je houdt de directie op de hoogte van ontwikkeling en geeft advies over wat de directie zou kunnen of moeten doen.
Eigenschappen en vaardigheden van een directiesecretaresse
Aan welke eigenschappen en vaardigheden moet een directiesecretaresse voldoen? Een goede directiesecretaresse is:
- Organisatorisch sterk
- Flexibel
- Proactief
- Nauwkeurig
- Stressbestendig
- Communicatief sterk (geschreven en gesproken)
- Oplossingsgericht
- Discreet
- Representatief
- Zelfstarter
Naast deze eigenschappen, is het ook belangrijk dat een directiesecretaresse altijd goed het overzicht houdt, oog voor detail heeft en heel goed prioriteiten kan stellen. Anno nu kunnen digitale vaardigheden als directiesecretaresse uiteraard ook niet ontbreken.