Nadelen van remote werken
Remote werken kan eenzaam zijn
Hoe heerlijk het ook kan zijn om in alle rust aan je eettafel of je ergonomisch verantwoorde home office te werken, het kan bij vlagen ook best saai en demotiverend zijn. Op een gegeven moment mis je verbinding met het bedrijf en het rumoer van collega’s. De oplossing zit ‘m vaak in het opzoeken van een werkplek waar ook andere remote workers zitten, zoals een co-working space of café.
Niet altijd bevorderlijk voor de samenwerking
Bij het koffiezetapparaat bespreek je niet alleen wat je in het weekend gedaan hebt, maar passeren vaak ook werkgerelateerde zaken de revue. Je praat terloops nog even na over de meeting van die ochtend, of hoe je een bepaalde situatie het best aan kunt pakken. Natuurlijk kun je dat soort gesprekken ook voeren als je remote werkt, maar in de praktijk gebeurt dat minder vaak, omdat je daarvoor dan speciaal een call moet inplannen. Zo kan remote werken ertoe leiden dat je minder op de hoogte bent van wat er op kantoor gebeurt en neemt de kans op miscommunicatie en een minder efficiënte samenwerking toe.
Grenzen tussen werk en privé vervagen
We noemden een betere work-life balans als een van de grote voordelen van remote werken. Dat is het ook, maar er schuilt ook een gevaar in de situatie waarin werk en privé meer in elkaar overlopen: de grenzen kunnen vervagen. Immers, als je huis overdag als kantoor fungeert, is het lastiger dat gevoel aan het eind van de dag los te koppelen. Kinderen snappen ook niet altijd dat mama of papa aan de eettafel zit te werken, en ze dus niet mogen storen. Of ze snappen het wel, maar trekken zich er niets van aan, dat kan natuurlijk ook.
Technologische issues
In een co-working space of cafeetje op Bali of in Kaapstad is het internet niet altijd even solide als op kantoor. Weinig dingen zijn zo vervelend als een haperende Teams-call door een slechte wifi-verbinding. Als het één keer gebeurt is dat niet erg, maar als het stelselmatig voorkomt, wordt het wel een probleem. Los van technologische issues, is er ook nog een praktisch punt om rekening mee te houden: tijdsverschil. Als je vanaf Bali een call met Nederland hebt, is de kans groot dat dat buiten kantooruren zal zijn. Lees: ‘s avonds. Met als voordeel dat je ‘s morgens alle tijd hebt om iets anders te doen, omdat er dan in Nederland toch nog helemaal niets gebeurt.
Minder exposure in de organisatie
Als je niet op kantoor bent, zien mensen je logischerwijs niet. Dat kan impact hebben op je ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden binnen een bedrijf. Het is verstandig om ook regelmatig op kantoor te werken, zodat mensen ook die persoon die al die knappe dingen doet ook in levende lijve zien.