3. Salarisonderhandeling voor een nieuwe baan? Laat de werkgever het eerste voorstel doen
Het eerste salarisvoorstel volgt meestal na het tweede gesprek, of zelfs pas daarna. Dat aanbod is het startschot voor de salarisonderhandeling, waarbij het gebruikelijk is dat je als kandidaat met een tegenvoorstel komt. Eigenlijk geldt dat je het eerste aanbod nooit moet accepteren, zelfs niet als je er tevreden mee bent. Er is altijd ruimte om te onderhandelen, en dat hoort er eigenlijk gewoon bij. Tenzij in de vacature of door de recruiter heel duidelijk gemaakt wordt dat het een vast salaris is, zoals bijvoorbeeld vaak het geval is bij overheidsinstanties.
Je kunt ook als sollicitant zelf het eerste salarisvoorstel neerleggen. In de praktijk geldt vaak dat de persoon die het eerste voorstel doet, uiteindelijk het meest uit de onderhandelingen haalt. Dan stel jij immers de benchmark van waaruit de onderhandelingen beginnen. Maar er kleeft ook een risico aan: een werkgever kan het onplezierig en een tikkeltje te gretig vinden als een kandidaat zich zo voortvarend opstelt. Daarbij is er ook altijd het gevaar dat je te laag of juist veel te hoog inzet – allebei geen wenselijke scenario’s.
Salarisverhoging vragen bij je huidige baan
Als je na een periode in dienst om salarisverhoging wil vragen, zou het wél slim kunnen zijn om zelf het eerste voorstel neer te leggen. De benchmark is weliswaar al vastgesteld – dat is immers je huidige salaris – maar dan kun je alsnog de onderhandelingen gelijk in een bepaalde richting sturen. Ook hier is het advies om vooral realistisch te blijven.
Op zoek naar een nieuwe baan en lekker aan het solliciteren? Dan is het essentieel dat je cv up-to-date en overtuigend is. Laat ons je op weg helpen met onze blog In een paar stappen naar een ijzersterk cv.