Blog

Wat doe je aan tijdens een sollicitatiegesprek? Het PA Bureau

Ooit gingen vrouwen in een mantelpakje naar een sollicitatiegesprek, mannen kozen voor een driedelig pak met stropdas. Vandaag de dag mag de kleding die je draagt naar een sollicitatiegesprek best wat minder formeel. In dit blog bespreken we tips voor een goede, gepaste outfit voor naar je sollicitatiegesprek.

Blog

Eerste indruk: welke kleding draag je je tijdens een sollicitatiegesprek?

Het is één van de vragen waar kandidaten soms dagen over nadenken: wat trek je aan naar je sollicitatiegesprek? Het cliché is waar: een eerste indruk kun je maar één keer maken. Naast je persoonlijkheid, presentatie, ervaring en skills, speelt je kleding daarin ook een rol.

Het belangrijkste is dat je outfit goed past bij het bedrijf waar je solliciteert. Maar hoe weet je nou welke kledingstijl bij je potentiële werkgever past en wat andere medewerkers zoal dragen? Dat hangt grotendeels af van het type bedrijf en de cultuur die er heerst. Heb je een sollicitatiegesprek bij een groot internationaal advocatenkantoor of solliciteer je bij een hippe start-up? Bij het advocatenkantoor voel je je waarschijnlijk meer op je gemak als je dat mantelpakje of die kokerrok tóch uit de kast had gepakt, terwijl je je in die outfit bij de start-up hoogstwaarschijnlijk behoorlijk overdressed voelt.

Helaas is deze stelregel niet altijd waterdicht. Op sommige advocatenkantoren lopen mensen er behoorlijk casual bij, terwijl in sommige start-ups mensen opvallend netjes gekleed gaan. Maar over het algemeen kun je zeggen dat in de meer traditionele corporates – zoals de bancaire sector, de advocatuur en consultancy – mensen vaak ook wat traditioneler gekleed zijn. In start-ups en scale-ups is de dresscode over het algemeen een stuk meer casual.

Lees ook: Waarom inclusie en diversiteit op de werkvloer belangrijk zijn

Tips voor de juiste outfit voor je sollicitatiegsprek

1. Verdiep je in het bedrijf

Voordat je weet welke kledingstijl bij een organisatie past, zul je je in dat bedrijf moeten verdiepen. Op de website kun je veel te weten komen over de cultuur. Zijn de teksten informeel en vlot geschreven, of juist best statig en formeel? Foto’s geven ook vaak een goed beeld. Bekijk ook hoe een bedrijf zich profileert op social media zoals LinkedIn. Mocht blijken dat een van je LinkedIn-connecties bij het bedrijf werkt of gewerkt heeft, is het wellicht slim om bij haar of hem meer informatie in te winnen. Of vraag het ons: wij kennen de bedrijven waarvoor we bemiddelen en kunnen daardoor goed advies geven over wat bij een bepaald bedrijf goed in de smaak zal vallen, en wat minder.

2. Bij twijfel is ‘business casual’ the way to go

Er is geen officiële definitie van business casual, maar meestal betekent het een verzorgde combinatie van – de naam zegt het al – business en casual. Denk aan een spijkerbroek met een mooie blouse, of gympen, een stijlvolle pantalon en een leuke trui. Met zo’n combinatie van netjes en informeel kun je bij veel bedrijven heel goed voor de dag komen. Let wel: een donkere spijkerbroek oogt vaak verzorgder dan een vale variant, en een spijkerbroek met gaten is wel echt een no-go. Dat geldt ook voor hele afgetrapte gympen, kies liever een schoon, fris paar.

3. Mijd drukke prints, strepen en stippen bij een online interview

Tegenwoordig vinden veel kennismakings- en sollicitatiegesprekken online plaats. Dat is praktisch en scheelt tijd, maar heeft uiteraard ook impact op de keuze voor je outfit. Want hoe geavanceerd camera’s ook zijn, om de een of andere reden schrikken ze nog altijd van drukke prints, strepen en stippen. Die kan een camera niet goed scherpstellen, waardoor het beeld onscherp wordt of gaat storen. Voor een online gesprek is het dus verstandiger om te kiezen voor een effen blouse of trui, of eentje met een ‘rustige’ opdruk. Bij een online gesprek is uiteraard minder relevant of je een broek, rok of pantalon draagt, dat zie je immers niet. Kortom: alle focus op een nette ‘bovenkant’.

4. Houd het rustig qua kleuren

Felle kleuren zijn over het algemeen wat minder geschikt om aan te trekken naar je sollicitatiegesprek. Kies liever voor wat rustigere kleuren, zoals zwart, wit, beige, donkerblauw of lichtblauw.

5. Altijd goed…

De volgende items zijn eigenlijk altijd goed:

  • Een blazer of vestje
  • Een overhemd, polo of blouse
  • Een colbertje
  • Een pantalon
  • Een rok (niet te kort)
  • Nette schoenen
  • Neutrale accessoires

Nog een paar algemene tips

  • Kom fris gewassen en verzorgd voor de dag. Zorg dat je haar netjes gekamd is en dat er geen zwarte randjes onder je nagels zitten, dat werk;
  • Heb je huisdieren? Zorg dat er geen haren op je kleding zitten. Een zogenaamde pluizenroller doet wonderen;
  • Als je een overhemd of blouse draagt, zorg dat ‘ie netjes gestreken is;
  • Rustig aan met parfum. Een beetje is goed; te veel niet;
  • Draag geen petjes of hoeden, tenzij vanuit religieuze overwegingen;
  • Transpireer je snel? Kies dan voor luchtige, loszittende kleding. Als je het echt zeker wil weten, trek dan je shirt pas aan als je op de plaats van bestemming bent;
  • Let naast je kleding ook op je houding. Zit netjes rechtop en doe je armen niet over elkaar in een gesloten houding, maar kies voor een open, proactieve houding.

Checklist sollicitatiekleding

Hopelijk heb je nu een aantal praktische tips die je helpen een outfit te kiezen. Vergeet vooral niet dat je je op je gemak en vol vertrouwen moet voelen in wat je draagt. Want als je je zo voelt, straal je dat ook uit! En vergeet vooral niet dat wat je draagt uiteindelijk altijd minder belangrijk is dan wat je te vertellen hebt! Bereid je dus vooral inhoudelijk goed voor op het sollicitatiegesprek, onder meer door na te denken over vragen die tijdens je sollicitatiegesprek onherroepelijk gesteld gaan worden en na te denken over goede vragen die jij zelf tijdens het sollicitatiegesprek kunt stellen.

Meer tips ter voorbereiding van je sollicitatiegesprek

Hieronder lees je enkele blogs die allemaal te maken hebben met de voorbereiding voor je sollicitatie en waar je in dat proces veel aan kunt hebben.

Vacatures bij Het PA Bureau

Op zoek naar uitdagende vacatures voor executive assistant, directiesecretaresse, personal assistant, office manager of een rol als management assistant? Bekijk de vacatures van Het PA Bureau of neem direct contact met ons op.