Wat ga je in dit blog lezen?
- Waarom het zo belangrijk is het goede moment te kiezen voor je salarisonderhandeling
- Hoe je zo’n gesprek het best voorbereidt
- Wie het eerste voorstel voor een salaris moet doen (en waarom)
- Het belang van secundaire arbeidsvoorwaarden
1. Kies het goede moment voor de salarisonderhandeling
Er zijn meestal twee situaties waarin je over je salaris gaat onderhandelen: tijdens je sollicitatieprocedure voor een nieuwe baan of als je al een tijdje in dienst bent bij een organisatie.
Als je solliciteert heb je zelf vaak weinig invloed op het moment: de salarisonderhandeling vindt meestal tijdens of na het tweede sollicitatiegesprek plaats.
Tijdens het eerste gesprek kun je wel om een indicatie van het salaris vragen – zeker als die niet vermeld staat in de vacature – maar om tijdens dat gesprek meteen te willen onderhandelen over je salaris, is vaak geen goed idee.
Als je langer voor een organisatie werkt en graag om salarisverhoging wil vragen, is timing belangrijk. Sommige bedrijven hebben daar een vast moment voor, andere bedrijven hebben minder vaste protocollen.
Het is belangrijk om een goed moment te kiezen voor het gesprek, bijvoorbeeld als je net een drukke periode achter de rug hebt of onlangs succesvol een groot project hebt afgerond. Dan weet je leidinggevende namelijk weer waarom zij of hij zo ontzettend blij met je is. Ook belangrijk: kies een moment uit waarop je leidinggevende niet heel druk is.
2. Bepaal waar je met de salarisonderhandeling over je salaris – bruto! – op uit wil komen
Voordat je de salarisonderhandeling ingaat, is het verstandig om in je hoofd al een doel te hebben van waar je op uit zou willen komen. Welk bedrag zou je ook acceptabel vinden en wat is voor jou geen optie?
Het is goed om die kaders al vóór de onderhandeling in je hoofd te hebben. Check uiteraard of je streefbedrag realistisch en marktconform is.
Daarvoor zul je in de loonschalen van de organisatie moeten duiken en/of de cao voor jouw beroepsgroep erop naslaan. Dit kun je onder meer checken op een website als www.loonwijzer.nl. Let op: bij salarisonderhandelingen spreekt men altijd over bruto bedragen. Dus dat is niet het netto salaris dat je verdient!