Het PA Bureau

7 goede vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek Het PA Bureau

Hoe ziet een typische werkdag eruit? Met wie werk ik veel samen? Wat zijn mijn doorgroeimogelijkheden? Je sollicitatiegesprek is niet alleen het moment waarop je mogelijk toekomstige werkgever jou vragen stelt, maar ook hét moment om zelf goede vragen te stellen. Welke goede vragen stel je tijdens een sollicitatiegesprek?

Blog

Wat ga je in dit blog lezen?

In dit blog geven we je tips voor zeven goede vragen die je als kandidaat aan een – mogelijk toekomstige – werkgever zou kunnen stellen.

1. Wat zijn precies mijn werkzaamheden?

In een vacaturetekst lees je vaak hoog-over wat je verantwoordelijkheden en werkzaamheden in je rol zullen zijn. Maar zoals het woord hoog-over al zegt: dat blijft soms nogal abstract en algemeen.

Als in de functieomschrijving staat dat je verantwoordelijk bent voor HR-gerelateerde zaken, weet je nog niet wat dat precies inhoudt. Bereid je de salarisadministratie voor, plan je sollicitatiegesprekken in of houd je vakantiedagen van medewerkers bij? Door er in het sollicitatiegesprek concreet naar te vragen, krijg je een veel beter beeld van je verantwoordelijkheden en werkzaamheden.

2. Hoe zou je de cultuur van de organisatie omschrijven?

Op de website van een organisatie vind je vaak de meest wervende teksten over ambitieuze, dynamische bedrijven met veel aandacht voor een goede work-life balans. Dat klinkt mooi, maar is het ook echt zo? Je sollicitatiegesprek is de ultieme gelegenheid om hier meer over te weten te komen. Hopelijk is het een real-life sollicitatiegesprek op het kantoor, dan proef je al meteen een beetje de sfeer en zie je onder andere hoe mensen met elkaar omgaan en hoe ze zich kleden.

Anders zijn dit bij uitstek zaken om tijdens het gesprek naar te vragen: wat is de dresscode op kantoor, luncht men samen, worden er veel sociale activiteiten ondernomen en hoe wordt er gedacht over thuis of remote werken?  Al dat soort vragen vertellen je iets meer over de cultuur van je (mogelijk) toekomstige werkgever.

3. Waarom staat de functie open?

Natuurlijk wil je weten waarom degene die de functie nu heeft, weggaat. Maar vragen ‘waarom je voorganger is weggegaan’ is net over het randje. Toch kun je er vrij gemakkelijk achter komen door simpelweg te vragen waarom de vacature open staat. Dan hoor je vanzelf of iemand met pensioen gaat, een andere baan heeft, er geen match is met de huidige persoon of dat het wellicht een hele nieuwe functie is.

4. Wat is het leukste aan deze functie?

Er was een tijd waarin werkgevers best arrogant konden zijn als het op sollicitanten aankwam. Immers, iedereen wil toch voor hun bedrijf werken? Voor jou tien anderen, dachten ze. Die tijd is voorbij. Op deze krappe arbeidsmarkt zijn goede kandidaten schaars, en moeten werkgevers eerder de kandidaten overtuigen om bij ze te komen werken, in plaats van andersom. Dat maakt dat je een vraag als ‘Waarom is deze functie eigenlijk zo leuk of uitdagend?’ of ‘Waarom zou ik heel graag bij jullie willen werken?’ anno nu heel goed kunt stellen. Doe dat dus ook vooral.

Weten welke vragen je (toekomstige) werkgever jou tijdens het sollicitatiegesprek waarschijnlijk gaat stellen? Lees: Deze 10 vragen kun je verwachten tijdens je sollicitatiegesprek.

5. Wat gaat in deze rol mijn grootste uitdaging zijn?

In een vacature lees je uiteraard alleen over de toffe projecten en de mooie kansen die de rol je biedt. Natuurlijk zijn er ook minpuntjes of dingen die minder goed gaan, maar die redden het niet tot de vacaturetekst. Een team dat niet goed functioneert, een haperend softwaresysteem… Door tijdens je sollicitatiegesprek te vragen naar wat in deze rol de grootste uitdaging is, is de kans groot dat een tipje van zo’n sluier opgelicht wordt. Dat hoeft geen dealbreaker te zijn, maar het is wel goed om van tevoren te weten, zodat je dat mee kunt nemen in je beslissing.

6. Wat zijn eventuele vervolgstappen en doorgroeimogelijkheden?

Leuke collega’s, een fijne werksfeer en een verdienstelijk salaris zijn belangrijk om het naar je zin te hebben in een baan. Maar na verloop van tijd is de kans groot dat je iets anders wil – meer uitdaging, meer verantwoordelijkheden, een nieuwe vaardigheid leren of promotie maken. Als ambitieuze professional wil je je nou eenmaal blijven ontwikkelen.

Vraag dus tijdens je sollicitatiegesprek vooral naar de ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden. Kun je op termijn een opleiding – intern of extern – volgen, hoeveel ruimte is er om binnen het team of elders in de organisatie door te groeien? Dan weet je zeker dat je in dit bedrijf volop nieuwe dingen kunt leren en horizontale en verticale stappen kunt maken.

7. Hoe ziet het vervolg van de sollicitatieprocedure eruit?

Het ligt voor de hand dat de persoon aan de andere kant van de tafel dit aan het eind van het gesprek uit zichzelf vertelt, maar vraag er vooral zelf naar als dat niet gebeurt. Zitten er veel mensen in de procedure, wat zijn na dit gesprek de volgende stappen, hoe lang denken ze dat het duurt voordat je iets hoort? Fijn als je daar rekening mee kunt houden, en het helpt je ook om een betere inschatting van je kansen te maken.

Andere vragen die je tijdens je sollicitatiegesprek kunt stellen

Dit zijn slechts zeven voorbeelden van vragen die je kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Maar we hadden nog oneindig door kunnen gaan. Hieronder geven we nog meer vragen die ook goed zijn om te stellen aan je (potentiële) toekomstige werkgever:

  • Hoe ziet een gemiddelde werkdag er in mijn rol uit?
  • Wat zouden mijn eerste projecten zijn?
  • Is de rol de afgelopen jaren veranderd en zo ja, hoe dan?
  • Wanneer vinden jullie dat ik na een jaar succesvol ben geweest in deze rol?
  • Hoeveel ruimte krijg ik om de rol zelf vorm te geven?
  • Met wie werk ik in mijn rol het meest samen?
  • Hoe zou je de manier van samenwerken in deze organisatie omschrijven?
  • Hoeveel aandacht (en budget) is er voor persoonlijke ontwikkeling?
  • Kan ik bijvoorbeeld aanvullende opleidingen of trainingen volgen?
  • Wie is mijn belangrijkste sparringpartner?
  • Hoe belangrijk vinden jullie een goede werk-privé-balans?
  • Wat maakt jullie bedrijf bijzonder?
  • Wat vind je zelf het leukste aan voor dit bedrijf werken?

Nog meer tips ter voorbereiding van je sollicitatiegesprek

Hier nog een paar andere waardevolle tips voor je sollicitatiegesprek:

Op zoek naar een nieuwe baan als personal assistant, executive assistant, office manager, legal assistant, directiesecretaresse of management assistant? Bekijk vooral de vacatures op de website van Het PA Bureau. Neem vooral contact op met een van onze consultants als er een vacature tussenstaat die je aanspreekt.