Blog

Wat doe je aan tijdens een sollicitatiegesprek? Het PA Bureau

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je een verpletterende indruk maken. Dat doe je natuurlijk vooral met je persoonlijkheid, maar wat je aanhebt en hoe je jezelf presenteert, speelt ook een rol. Dress for success, zo luidt het motto. Hoe doe je dat? Met andere woorden: wat draag je tijdens een sollicitatiegesprek? We geven je graag een paar nuttige tips.

Blog

Je mantelpakje mag je in de kast laten hangen

Ooit gingen vrouwen standaard in een mantelpakje naar een sollicitatiegesprek; mannen deden dat in driedelig pak met stropdas. Die tijd ligt achter ons. Vandaag de dag mag het best wat vlotter en minder formeel. Althans, als dat past bij het bedrijf waar je solliciteert. Dat is meteen de crux voor het kiezen van de juiste outfit: het moet bij het bedrijf passen (waarover hieronder meer).

Stem je sollicitatie-outfit af op het bedrijf waar je solliciteert

Dit is eigenlijk het belangrijkste advies dat we je kunnen geven. Maar ja, hoe weet je nou welke kledingstijl bij je potentiële werkgever past en wat andere medewerkers zoal dragen? Dat hangt grotendeels af van het type bedrijf en de cultuur. Is je gesprek bij een gerenommeerd advocatenkantoor, of solliciteer je bij een start-up in de IT? Bij het advocatenkantoor voel je je waarschijnlijk meer op je gemak als je dat mantelpakje of die kokerrok tóch uit de kast gepakt had, terwijl je je in die outfit in de start-up waarschijnlijk behoorlijk overdressed voelt. Helaas is deze stelregel niet altijd waterdicht: op sommige advocatenkantoren lopen mensen er behoorlijk casual bij, net zoals in sommige start-ups mensen behoorlijk netjes gekleed gaan. Maar over het algemeen kun je zeggen dat in de meer traditionele corporates – zoals de bancaire sector, de advocatuur en consultancy – mensen vaak ook wat traditioneler gekleed zijn. In start-ups en scale-ups is de dresscode over het algemeen een stuk meer casual.

Doe je huiswerk

Voordat je weet welke kledingstijl bij een organisatie past, zul je je in dat bedrijf moeten verdiepen. Op de website kun je veel te weten komen over de cultuur. Zijn de teksten informeel en vlot geschreven, of best wel statig en formeel? Foto’s geven ook vaak een goed beeld. Bekijk ook hoe een bedrijf zich profileert op social media zoals LinkedIn. Mocht blijken dat een van je LinkedIn-connecties bij het bedrijf werkt of gewerkt heeft, is het wellicht slim om bij haar of hem meer informatie in te winnen.

Vraag advies aan het recruitmentbureau (ons dus)

Wij kennen de bedrijven waarvoor we bemiddelen en kunnen daardoor goed advies geven over wat bij een bepaald bedrijf goed in de smaak zal vallen, en wat minder.

Bij twijfel is ‘business casual’ eigenlijk altijd goed

Er is geen officiële definitie van business casual, maar meestal betekent het een verzorgde combinatie van – de naam zegt het al – business en casual. Denk aan een spijkerbroek met een mooie blouse, of gympen, een stijlvolle pantalon en een leuke trui. Met zo’n combinatie van netjes en informeel kun je bij veel bedrijven heel goed voor de dag komen. Let wel: een donkere spijkerbroek oogt vaak verzorgder dan een vale variant, en een spijkerbroek met gaten is wel echt een no-go. Dat geldt ook voor hele afgetrapte gympen, kies liever een schoon, fris paar.

Mijd drukke prints, strepen en stippen bij een online interview

Hoe geavanceerd camera’s ook zijn, om de een of andere reden schrikken ze nog altijd van drukke prints, strepen en stippen. Die kan een camera niet goed scherpstellen, waardoor het beeld onscherp wordt of gaat storen. Voor een online gesprek is het dus verstandiger om te kiezen voor een effen blouse of trui, of eentje met een ‘rustige’ opdruk. Bij een online gesprek is uiteraard minder relevant of je een broek, rok of pantalon draagt, dat zie je immers niet. Kortom: alle focus op een nette ‘bovenkant’!

Natuurlijk gaat een goede voorbereiding voor een sollicitatiegesprek veel verder dan alleen de juiste kleding: een overtuigend cv is ook een must. Is die van jou helemaal up-to-date? In het blog ‘In een paar stappen naar een ijzersterk cv’ geven we je waardevolle tips om je cv een flinke upgrade te geven.

 

Bekijk al onze vacatures:

Overzicht vacatures