Het PA Bureau

Vragen sollicitatiegesprek werkgever: slimme vragen voor het vinden van de perfecte kandidaat

Als werkgever of recruiter voer je regelmatig sollicitatiegesprekken met kandidaten. Dit is hét moment om elkaar beter te leren kennen en erachter te komen of er sprake is van een match, zowel voor de kandidaat als voor jou als werkgever. Hoe weet je of dat écht zo is? Door als werkgever tijdens het sollicitatiegesprek goede vragen te stellen natuurlijk!

Blog

Waarover ga je in dit blog lezen?

  • Het belang van goede vragen tijdens een sollicitatiegesprek
  • Meest gestelde vragen door werkgevers tijdens een sollicitatiegesprek
  • Originele vragen om tijdens een sollicitatiegesprek te stellen
  • Sollicitatiegesprek voeren als werkgever: bouw je gesprek op in vier fases met het 4A-model
  • Waar moet je op letten bij het opstellen van sollicitatievragen?

Het belang van goede vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is een cruciaal moment in het aantrekken van nieuwe medewerkers. Als werkgever heb je tijdens dit gesprek een helder doel: inzicht krijgen in de skills, ervaringen, motivatie en persoonlijkheid van de sollicitant. Alleen dan weet je of iemand geschikt is voor de functie en goed bij de organisatie past. Door tijdens het sollicitatiegesprek de juiste vragen te stellen, kun je beter beoordelen of dat inderdaad het geval is.

Al eerder schreven we een blog waarin we kandidaten tips geven voor vragen om tijdens het sollicitatiegesprek te stellen. Als je je als werkgever wil voorbereiden, doe je er goed aan om ook dat blog te lezen. Toch zijn in de praktijk de vragen die de werkgever stelt, leidend. In dit blog geven we tips voor goede vragen die je als werkgever tijdens het sollicitatiegesprek kunt stellen.

Meest gestelde vragen door werkgevers tijdens een sollicitatiegesprek

De prijs voor meest creatieve vragenstellers gaat zelden naar werkgevers of recruiters. Vragen die tijdens sollicitatiegesprekken gesteld worden, zijn vrijwel altijd min of meer hetzelfde. Dat maakt ze niet minder effectief. Integendeel, er is een reden waarom je als werkgever juist deze vragen de revue wil laten passeren:

1. Waarom reageerde je op de vacature?

2. Wat spreekt je aan in deze functie?

3. En waarom juist bij deze organisatie?

4. Waarom denk je dat je goed bij deze organisatie past?

5. Wat onderscheidt jou van andere kandidaten?

6. Wat motiveert je het meest in je werk?

7. En wat demotiveert je juist?

8. Welke verantwoordelijkheden had je in voorgaande functies?

9. Welke prestatie op werkgebied ben je erg trots op en waarom?

10. Noem een voorbeeld van een uitdaging die je op de werkvloer hebt overwonnen

11. Hoe ga je om met negatieve feedback?

12. Wat zie je zelf als je sterke en je zwakke punten?

13. Hoe zou je jezelf in drie woorden omschrijven?

14. Hoe zou je je manier van werken omschrijven?

15. Met welk type collega of leidinggevende werk je goed samen?

16. Waarom ben je bij je vorige werkgever weggegaan?

17. Hoe ga je om met conflicten op de werkvloer?

18. En met stress en chaos?

19. Hoe ga je om met verschillende mensen en meningen?

20. Waarin hoop je jezelf de komende tijd verder te ontwikkelen?

Originele vragen om tijdens een sollicitatiegesprek te stellen

Dit zijn slechts voorbeelden van goede vragen die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt stellen. Wil je een beetje afwijken van de geijkte vragen en juist kijken hoe de kandidaat reageert op wat meer originele vragen, dan kun je bijvoorbeeld denken aan de volgende invalshoeken:

1. Wat is je minst leuke eigenschap?

2. En aan welke eigenschap erger je je het meest bij andere mensen?

3. Wanneer ben je op je gelukkigst?

4. Wat wilde je vroeger worden?

5. Hoe zou je beste vriendin of vriend je omschrijven?

6. Hoe ziet je ideale dag eruit?

7. Wat is je guilty pleasure?

8. Wat zou je doen als je de loterij won?

9. Waar mogen mensen je ‘s nachts voor wakker maken?

10. Wanneer ben jij echt jezelf?

Deze wat meer originele vragen zijn misschien wat minder relevant om in te zoomen op de vaardigheden en expertise van de kandidaat, maar geven een goed beeld van iemands persoonlijkheid. En het is minstens zo belangrijk dat je daar een goed beeld van krijgt.

Tip: Vergeet natuurlijk niet te vragen naar iemands salarisindicatie, arbeidsvoorwaarden en of de kandidaat nog een opzegtermijn of concurrentiebeding heeft bij de vorige werkgever.

Sollicitatiegesprek voeren als werkgever: het 4A-model

Goede vragen klaar hebben liggen is belangrijk, maar er is meer nodig om alles uit een sollicitatiegesprek te halen. Een goede structuur is enorm bevorderlijk voor de flow en de inhoud van het gesprek. Een bekende manier om het sollicitatiegesprek te structureren is volgens het A4-model. Feitelijk doorloop je samen met de sollicitant vier fases.

1. Aanvang

De aanvangstfase markeert het begin van het sollicitatiegesprek. Maar dat begint al voordat je een spervuur aan vragen gaat stellen. Stel de kandidaat eerst op haar/zijn gemak, bied wat te drinken aan en vraag of iemand een goede reis gehad heeft. Met andere woorden: breek het ijs. De kandidaat is vast nerveus, dus soms is het goed om zelf het daadwerkelijke gesprek te beginnen door iets over jezelf en het bedrijf te vertellen. Dat is ook gelijk een mooie brug naar de volgende fase.

2. Analyse

In deze zogeheten analysefase wil je de kandidaat zo goed mogelijk leren kennen en een zo compleet mogelijk beeld van haar of hem vormen. Dat doe je door zoveel mogelijk informatie te verzamelen. In deze fase stel je vragen zoals we die eerder in dit blog opsomden, waarbij je zoekt naar een balans tussen standaardvragen en de wat meer originele vragen. De STAR-methode (ook wel STARR-methode) is een goede manier om vragen te stellen en te beantwoorden. Dit deel van het gesprek neemt in de praktijk vaak de meeste tijd in beslag.

3. Aanbod (of Advies)

Als je het idee hebt dat je een goede analyse van de kandidaat hebt kunnen maken, dan ga je door naar de derde fase: de aanbod- of adviesfase. In dit deel bespreek je wat je tot dusver is opgevallen in het gesprek en welke conclusies je daaraan verbindt. Dit koppel je direct aan de vervolgstappen in de sollicitatieprocedure. Je vertelt de kandidaat wanneer zij of hij bericht kan verwachten over volgende stappen, en hoe die er eventueel uit zouden zien. Met wie zou een volgende gesprek zijn, doen jullie een assessment, dat soort dingen. Als je nu al weet dat je de kandidaat een aanbod wil doen, is het goed om dat expliciet te benoemen. Sollicitanten wedden nou eenmaal vaak op meerdere paarden tegelijk. Als je niet helder bent over je intenties of het allemaal te lang duurt, bestaat de kans dat de sollicitant een ander aanbod accepteert.

4. Afronden

Nu jij alles weet wat je van de kandidaat wil weten, kun je het gesprek afronden. Bedank de sollicitant voor het gesprek en herhaal nog een keer wanneer jij of een collega contact met haar of hem zal opnemen.

Waar moet je op letten bij het opstellen van sollicitatievragen?

Hierboven hebben we meerdere voorbeelden gegeven van goede vragen die je als werkgever tijdens het sollicitatiegesprek kunt stellen. Daarbij is een kanttekening op z’n plaats. De vragen zijn namelijk vrij algemeen ingestoken. Bij het bepalen welke vragen je precies gaat stellen, is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke eisen aan de functie en de cultuur van jullie organisatie.

Als de werkvloer bijvoorbeeld heel dynamisch is (lees: af en toe behoorlijk chaotisch) en je wil weten of de sollicitant daar goed mee om kan gaan, dan is het goed om daar met een of meerdere vragen op in te zoomen. Is het voor deze rol belangrijk dat je een teamplayer pur sang bent? Vraag dan goed door op de persoonlijkheid en hoe de sollicitant zich eerder in teams manifesteerde. Let er daarnaast op dat je zoveel mogelijk open vragen stelt en dat je de kandidaat de ruimte geeft om uitgebreid antwoord te geven. Tot slot: vermijd vragen of vragen die je officieel niet mag stellen, bijvoorbeeld over iemands leeftijd, burgerlijke staat, gezondheid, religie, politieke voorkeur of seksuele geaardheid.

Andere interessante blogs op Het PA Bureau

Op onze site vind je veel waardevolle blogs voor werkgevers, waaronder:

Vacature uitzetten bij Het PA Bureau

Is je organisatie op zoek naar een nieuwe office manager, directiesecretaresse, management assistant, executive assistant of personal assistant? We helpen je graag met het vinden van de beste support-staff. Bekijk onze huidige vacatures om te zien voor welke organisaties we zoal werken en neem contact op met een van onze consultants om te kijken wat Het PA Bureau voor je kan betekenen.