5. Lees de vacaturetekst nog eens goed door en zoom in op de competenties
Eerst een praktische tip: kopieer meteen na het versturen van je sollicitatiebrief de vacaturetekst naar een Word-document, of maak een screenshot. Sommige bedrijven halen een vacature namelijk offline zodra ze de eerste gesprekken gaan voeren. Dan is de vacaturetekst dus niet meer online te vinden. Dat zou onhandig zijn, want voordat je het gesprek ingaat, wil je die tekst graag nog een keer goed bestuderen.
Let daarbij extra goed op de gevraagde competenties en koppel die concreet aan jezelf en je eigen vaardigheden. Als in de tekst staat dat je doortastend moet zijn, bedenk dan een voorbeeld van een situatie bij een vorige werkgever waarin je heel doortastend optrad. Doe dat voor alle competenties waar in het functieprofiel om gevraagd wordt. Als er in de vacaturetekst geen specifieke competenties genoemd worden, bedenk dan zelf voorbeelden van vaardigheden die bij de functie passen, en koppel die aan je eigen prestaties en ervaringen.
Lees ook: 5 zaken om op te letten bij de vacature voor een personal assistant
6. Kleed je gepast
Natuurlijk zijn het vooral je persoonlijkheid, skills en ervaring waarmee je je toekomstige werkgever overtuigt dat jij de juiste kandidaat bent voor de rol. Maar hoe je je tijdens je sollicitatiegesprek presenteert, speelt ook een rol. Die eerste indruk is er nou eenmaal al voordat je het uitgebreid over je cv en motivatie hebt gehad. De belangrijkste tip: draag kleding waarvan je denkt dat het bij de organisatie past. De dresscode bij een bank is nou eenmaal heel anders dan bij een tech start-up.
Meer nuttige tips lees je in ons blog Welke kleding trek je aan naar een sollicitatiegesprek?
7. Is het een online sollicitatiegesprek? Check de techniek!
Bij een online sollicitatiegesprek denken mensen vaak dat het minder uitmaakt hoe je eruitziet. Dat is slechts ten dele waar: toegegeven, de recruiter ziet niet of je hakken, sneakers of slippers draagt, maar het betekent zeker niet dat je met een verwassen trui of ongekamd kapsel in beeld kunt komen – integendeel, je moet er nog steeds heel representatief uitzien! Maar wat bij een digitaal gesprek nóg belangrijker is, is dat de techniek je niet in de steek laat. Check dus van te voren of je een goede, stabiele internetverbinding hebt, dat je camera en microfoon goed werken en dat die camera daadwerkelijk op je hoofd gericht is. Zoek een rustige ruimte, vermijd een druk café om het gesprek te voeren. Zet je telefoon op stil en leg hem uit het zicht zodat je niet afgeleid wordt als er een appje binnenkomt. En tot slot: log liever tien minuten te vroeg in bij Teams, in plaats van wachten tot het laatste moment.
8. Wees jezelf!
We kunnen je nog tientallen tips geven voor de optimale voorbereiding voor je sollicitatiegesprek, maar we sluiten graag af met de allerbelangrijkste: wees vooral jezelf. Dat is uiteindelijk immers ook de persoon die elke dag naar kantoor komt!